Politiek
EO

Waarom PvdA-prominent Gerdi Verbeet liever niet één lijst heeft met GroenLinks

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom PvdA-prominent Gerdi Verbeet liever niet één lijst heeft met GroenLinks

Bij de Tweede Kamerverkiezingen hadden GroenLinks en PvdA al één gezamenlijke lijst, bij de Europese verkiezingen ook, maar hoe moet het bij de Gemeenteraadsverkiezingen? In de partijen wordt er nu over gepraat. PvdA-prominent Gerdi Verbeet wil het pertinent niet, zegt ze in Dit is de dag: "GroenLinks heeft een heel ander profiel."

Gaan PvdA en GL ook samen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Liever niet, zegt Gerdi Verbeet (24 juli 2024) - Dit is de Dag

In de woonplaats van Verbeet, Amsterdam, besloten de twee partijen dat ze met twee verschillende lijsten mee gaan doen aan de verkiezingen, die in 2026 worden gehouden. In sommige andere gemeenten hapert de samenwerking ook, terwijl in andere gemeenten juist moeiteloos een gezamenlijke lijst zal worden opgesteld.

Mensen met platte beurs

Verbeet zit er dus ook niet op te wachten. Ze vindt dat de PvdA een inhoudelijke keuze moet maken voor bepaalde kiezers. "Mensen met een platte beurs hebben recht op een partij die opkomt voor hun belangen. Die moeten zich niet alleen thuis voelen bij rechts. Mensen zoals mijn grootouders, waardoor ik sociaaldemocraat ben geworden, die wil ik uitnodigen om terug te komen", zegt ze. "We moeten echt weer met een programma komen dat mensen denken: die sociaaldemocraten komen op voor onze belangen, om weer een fatsoenlijk bestaan op te bouwen."

De analyse dat mensen met een wat lager inkomen tegenwoordig vooral PVV stemmen, wordt vaak gemaakt. Verbeet herkent dat. "Mensen met een platte beurs zien alleen Geert Wilders hun zorgen vertolken", zegt ze. "Ík wil hun zorgen vertolken."

Samen met GroenLinks kan dat minder, vreest Verbeet, omdat die partij een ander profiel heeft: "Ze hebben andere prioriteiten." GroenLinks zet klimaat op 1, terwijl de PvdA volgens haar 'alles wat met werk te maken heeft' bovenaan moet zetten. "En ik ben er ook voor om een goed migratiebeleid te hebben, want dat is belangrijk voor de mensen in de wijken. We moeten alleen maar binnenhalen wat we aankunnen", zegt ze. Qua arbeidsmigratie kan het ook een stuk minder: "Moet je wel mensen uit de hele wereld hier naartoe halen om in slachthuizen te gaan werken?"

In Dit is de dag ging Gerdi Verbeet in gesprek met Robin Bongers-Karmaoui, die raadslid is van GroenLinks in Ede. In die gemeente gaan de partijen wél samen de verkiezingen in. Bekijk hieronder het gesprek terug:

Gerdi Verbeet tegen gezamenlijke lijst PvdA en GroenLinks bij gemeenteraadsverkiezingen

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie