Politiek
KRO-NCRV

'Brexit, voor welk probleem is dat de oplossing?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Brexit, voor welk probleem is dat de oplossing?'

Het is Brexit Day. Op 31 januari neemt Groot-Brittannië definitief afscheid van de Europese Unie. In Spraakmakers zwaait politiek commentator Kees Boonman de Britten mee uit: "Brexit, voor welk probleem is dat de oplossing?"

Video niet beschikbaar

Vier gevoelens

Het gevoel dat heerst is op verschillende manieren uit te leggen volgens Boonman. Allereerst een staat van verwarring omdat er iets heel belangrijks staat te gebeuren, namelijk het afscheid. Het tweede is niets, omdat niemand iets merkt. Dat komt pas als aan het eind van het jaar de onderhandelingsresultaten zichtbaar worden.

Het derde is feest: "Wij zijn eindelijk verlost, baas in eigen land." Als laatste is er een staat van ontkenning, gevoed door schaamte. "Dat is een gênant gegeven dat je 47 jaar lid bent van een club en dat je nu op emotionele gronde de club verlaat."

'Schitterend theater'

Journalist Gawie Keyser noemt de hele situatie 'schitterend theater'. Hij roemt de film over het Brexitreferendum, waarin zichtbaar is hoe Dominic Cummings, nu adviseur van Boris Johnson de straat op ging om met mensen te praten. "Hij ontdekte dat mensen niet de controle hadden over hun eigen leven."

Zo werd ontdekt hoe het referendum vorm moest krijgen. "Dat is uitgelopen op een drama. Daar hebben we van gesmuld. Er waren hoogtepunten, dieptepunten, good guys, bad guys. Net een toneelstuk."

Eilandgevoel

Met de doorgang van de Brexit is Johnson nu toe aan de volgende akte. In deze hele situatie speelt het eilandgevoel een belangrijke rol. Boonman: "Van begin af aan hebben ze niet echt Europeaan willen zijn en Europeaan willen voelen."

In een uitgelekte zin van de speech van Johnson wordt gesproken over een nieuwe dageraad. "Door mensen die voor Brexit waren is eigenlijk glorie, zon en een fantastisch leven aangekondigd. Maar dat is in feite niet wat in het verschiet ligt."

27 achterblijvers

De gevolgen van de Brexit zijn niet direct merkbaar. Wat wel meteen zichtbaar is, is het vertrek van Britse Europarlementariërs. Daarvoor is nu een uitzonderingsmaatregel afgesproken, zodat ze kunnen blijven werken.

Aan tafel bij de Europese Unie mogen de Britten niet meer plaats nemen, terwijl daar het hele jaar wordt onderhandeld over de nieuwe relatie. In de tussentijd geldt wel de Europese wet in de transitieperiode. "Ze hebben wel met de Europese Unie te maken, maar ze hebben er niets meer over te zeggen."

Toch is ook er ook falen "van onze kant" – de 27 andere lidstaten. "Misschien hebben de 27 achterblijvers onvoldoende begrepen wat het Britse sentiment is."

Kees Boonman, Gawie Keyser en Jan Maarten Slagter over Brexit - deel 1

Kees Boonman, Gawie Keyser en Jan Maarten Slagter over Brexit - deel 2

Ster advertentie
Ster advertentie