Politiek
WNL

Jan Paternotte (D66): 'Wilders maakt het werk van de ministers heel lastig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Paternotte (D66): 'Wilders maakt het werk van de ministers heel lastig'

Fractieleider van de PVV Geert Wilders heeft op eigen houtje gebeld met de Israëlische minister van Defensie om te zeggen dat miljoenen Nederlanders achter Israël staan. Dat terwijl de Nederlandse minister een dag eerder met hem heeft gesproken. D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt het een kwalijke zaak, zegt hij in Sven op 1. "Wilders fietst er weer even doorheen door zelf te bellen."

Video niet beschikbaar

De buitenlandwoordvoerder van D66 vindt dat Wilders het kabinet in de wielen rijdt door zelf te bellen met de buitenlandse ministers en een ander geluid te laten horen dat wat het kabinet vindt. "Dat deed hij eerder al door te roepen dat de Palestijnen geen eigen staat verdienen, wat tot een enorme diplomatieke rel leidt. Hij ondermijnt hiermee het Nederlandse regeringsbeleid", aldus Paternotte.

Jan Paternotte (D66): 'Wilders maakt het werk van de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en de premier heel lastig' (16 augustus 2024) - Sven op 1

'Wilders is gewoon Kamerlid'

Wilders is gewoon Kamerlid, net als hijzelf, vindt Paternotte. "Je mag bellen met wie je wil, maar iedereen denkt wel: hij is de leider van de grootste partij. Als de ene dag een minister belt en de volgende dag Wilders om een ander verhaal te vertellen, dan ondermijn je het werk van je kabinet."

Paternotte hoopt vooral dat Wilders het kabinet de kans biedt om het werk namens Nederland goed te doen. "En niet voortdurend dat werk probeert te frustreren."

De D66'er waarschuwt dat er veel op het spel staat, vooral nu de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten oplopen. "Het Midden-Oosten staat op de rand van een grote regionale oorlog", waarschuwt Paternotte. "Wees dan alsjeblieft heel zorgvuldig en verantwoordelijk. Ga niet zelf op eigen initiatief de dag nadat onze eigen minister van Defensie dat gesprek heeft gevoerd, ook nog eens bellen met een ander verhaal."

Nord Stream 2 en steun Oekraïne

Naast de kwestie met Israël, staat ook de steun aan Oekraïne mogelijk op scherp. Thierry Baudet (Forum voor Democratie) heeft een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van de explosies bij de Nord Stream 2-pijpleiding. Deze pijpleiding, die nog niet in gebruik was, werd in 2022 opgeblazen, een halfjaar na de Russische inval in Oekraïne.

Het is geen geheim dat Wilders in het verleden twijfels heeft geuit over de steun aan het land in oorlog. Dat terwijl het kabinet, waar ook zijn PVV deel van uitmaakt, duidelijk heeft gezegd achter Oekraïne te blijven staan.

Op dit moment voert de Duitse justitie onderzoek naar de explosies. Er zijn meerdere Oekraïense verdachten in beeld. Paternotte benadrukt dat het belangrijk is om deze kwestie niet te politiseren.

"Wij steunen Oekraïne niet alleen vanwege die 40 miljoen Oekraïeners, maar ook in het belang van onze eigen veiligheid. Dat we Rusland niet duizend kilometer verder Europa in willen hebben", zegt Paternotte. "Bij dit soort onderwerpen moet het even niet gaan over wat je mening over die oorlog is, maar wat zijn de feiten van zo'n sabotage? Daarom zou ik zeggen: ga er niet over speculeren, maar laat de Duitse justitie z'n werk doen en een aanklacht op tafel leggen."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie