Politiek
EO

Elke voorkeursstem gaat tellen: 'Het wordt nu voor meer mensen mogelijk om specifiek gekozen te worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elke voorkeursstem gaat tellen: 'Het wordt nu voor meer mensen mogelijk om specifiek gekozen te worden'

De voorkeursstem bij verkiezingen gaat zwaarder wegen als het aan het kabinet ligt. Door een wijziging van het kiesstelsel kan je in het stemhokje straks óf een partij aankruisen, óf op een kandidaat stemmen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven is blij met het voorstel, zegt hij in Dit is de Dag: "Mensen hebben straks het gevoel dat ze kunnen kiezen op iemand die dichterbij hen staat."

Video niet beschikbaar

Volgens Verhoeven kan het uitbrengen van een voorkeursstem op verschillende manieren: "Je zou kunnen stemmen via een regionale verbinding, maar je kunt ook voor iemand kiezen omdat diegene zich hard heeft gemaakt voor een bepaald onderwerp. Als een persoon niet hoog genoeg op de lijst staat, is er nu een drempel van 16.000 à 17.000 stemmen nodig. De praktijk heeft uitgewezen dat dat voor veel kamerleden niet haalbaar is."

Verhoeven denkt dat het weghalen van die drempel de kloof tussen kiezer en politicus kleiner maakt. "Het wordt nu voor meer mensen mogelijk om specifiek gekozen te worden."

Bekend of bekwaam?

Politicoloog André Krouwel is voor een nieuwe wet, maar denkt dat deze kabinetsplannen niet veel verandering brengen: "Het overgrote deel van de kandidaten die door voorkeursstemmen worden gekozen, stonden toch al hoog."

Hij is bovendien bang dat partijen met minder kandidaten op de lijst gaan komen en dat bekendheid een grotere rol gaat spelen dan bekwaamheid. Kees Verhoeven, die zelf ooit in de slipstream van lijsttrekker Alexander Pechtold in de kamer kwam, denkt dat er ook in de toekomst naast goede campagnevoerders wel degelijk onbekendere dossiervreters in de kamer kunnen komen. "De lijsttrekker moet diversiteit beter verkopen en de kiezer moet beseffen dat het van belang is dat er verschillende soorten kamerleden zijn."

Invloed van geld

Krouwel is bang dat geld een te grote rol gaat spelen wanneer belangengroepen ‘hun’ kandidaten op een lijst proberen te krijgen en daar dan campagnegeld in stoppen. "Door je te focussen op bepaalde personen, zullen er ook kandidaten bovendrijven die geld krijgen om campagne te voeren. Daarom pleit ik ervoor dat politieke partijen een bijzondere status krijgen, omdat kandidaten dan moeten aangeven van wie ze hun geld krijgen. Dit werkt financiële transparantie in de hand."

Verhoeven beaamt dit: "Financiën mogen nooit een rol spelen in de aantrekkelijkheid van kamerleden."

Ster advertentie
Ster advertentie