Politiek
EO

Hoe moet je als politicus reageren op slechte peilingen? Dit zeggen de spindoctors

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moet je als politicus reageren op slechte peilingen? Dit zeggen de spindoctors

Een flinke teleurstellende peiling voor NSC afgelopen week: de partij houdt virtueel nog maar 3 zetels over. Plaatsvervangend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven reageerde met zichtbare tegenzin tegenover journalisten. Deed ze dat goed? Voormalig spindoctors Raymond Mens en Julia Wouters vertellen in podcast De Spindoctors wat zij zouden adviseren: "Wees gewoon eerlijk en loop er niet voor weg."

#5 - Alles over Dick, Chris, Fleur, Eddy, Jesse, Jolein en Nicolien (S07) - De Spindoctors

“We gaan het niet duiden”, was vooral te horen uit de mond van Van Vroonhoven afgelopen week in reactie op de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag. Maar daar kom je niet ver mee, zegt Mens, voormalig communicatiestrateeg VVD. Hij vindt dat je als politicus niet voor peilingen moet weglopen. “Je kan eerst zeggen: hou eens op over die peilingen. Ik ontken niet dat ik ze niet volg, maar we hebben net verkiezingen gehad en als u het niet erg vindt, gaan we proberen om een aantal dingen die wij belangrijk vinden uit het akkoord te realiseren.”

Een misschien nog wel beter advies kan zijn: wees eerlijk. Want peilingen worden nu eenmaal veel gevolgd, zegt Mens. "Dan zeg je: natuurlijk zie ik het en word ik er niet vrolijk van. Maar veel dingen die we aan de kiezers beloofd hebben, duren een tijdje om waar te maken en daar gaan we keihard voor aan het werk. Ik begrijp dat alles wat er gebeurt wat negatief op ons afstraalt en dat kan ik begrijpen, maar we gaan keihard aan het werk om te doen wat we beloofd hebben."

Dat is ook wat Van Vroonhoven zich had voorgenomen om te zeggen, merkt Wouters, voormalig PvdA-adviseur. “Maar ze voelde zich duidelijk erg in het nauw gedreven. Ik krijg buikpijn als ik ernaar luister, ik ben ook op dat punt geweest toen we veel vragen kregen waarom het Asscher-effect uitbleef. Ik heb dan ook geen winnend advies, want je moet ook heel stevig blijven staan. Hier voel je dat ze eigenlijk in een hoekje wilde wegkruipen.”

Verdeeldheid NSC-achterban

Werkt een boodschap als 'we willen hard aan de slag' niet averechts bij een deel van de NSC-achterban, waarin veel verdeeldheid is over de samenwerking met de PVV en het uitroepen van een asielcrisis? "Die keuze is al gemaakt door deel te nemen aan het kabinet", zegt Mens. "Je stelt hoe dan ook 30 procent van je achterban teleur, die liever niet met PVV in zee waren gegaan."

Ook daarin heeft hij een advies: "Blijf continu op je unique selling point zitten en dat is dat de relatie tussen burger en overheid beter moet. Zo las ik van de week dat er steeds meer kleine politiebureaus dichtgaan: dat is nou typisch een onderwerp waarbij je als NSC vol op het orgel kan. Dat soort dingen zou ik de komende tijd doen."

In podcast De Spindoctors bespreekt Tijs van den Brink elke twee weken op maandag de politieke ontwikkelingen met voormalig politieke communicatieadviseurs Julia Wouters en Raymond Mens. Zij 'ontspinnen' alle frames en spins die voorbij komen. Luister via je favoriete podcastapp en vergeet je niet te abonneren.

Ster advertentie
Ster advertentie