Coronapaspoort: wel of geen goed idee?
- Nieuws
- Coronapaspoort: wel of geen goed idee?
"Het coronapaspoort moet een instrument zijn voor deze pandemie en niet voor altijd blijven bestaan", zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte in De Nieuws BV. Om reizen binnen Europa weer mogelijk te maken ziet Paternotte het als een goed initiatief.
Video niet beschikbaar
"Gezondheid controleren, dat doen we natuurlijk liever niet", zegt Jan Paternotte. "Maar als je reizen weer wil toestaan, dan snap ik best dat een land zegt, we willen reizigers dolgraag toelaten, maar we willen wel weten dat ze niet het virus meenemen."
Open grenzen
Het idee van het coronapaspoort is, dat als je gevaccineerd bent, een negatieve testuitslag hebt, of in de afgelopen zes maanden corona hebt gehad, je vrij mag reizen binnen Europa. Volgens Paternotte is het paspoort een goed plan. "Europa stond bekend om de open grenzen, voor werk, of reizen naar familie of voor vakantie, maar het afgelopen jaar is dat volledig ingestort." Als vrij reizen weer kan, met de zekerheid dat er geen uitbraak komt in het vakantieland, zou het coronapaspoort dus zomaar een goede oplossing kunnen zijn.
Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent privacy aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vindt het vrij reizen met een coronapaspoort echter niet een heel rooskleurig beeld: "Een van de bezwaren is toch wel dat je een vorm van discriminatie oplegt aan de mensen die nog niet gevaccineerd zijn en voor wie het niet zo makkelijk is om zich te laten testen."
Niet echt vrij reizen
Een ander bezwaar dat Hoepman aandraagt is dat het vrije reizen niet zo vrij is. Gezondheid wordt gecheckt en waar grenzen eerst open waren moet er toch een document worden laten zien. "Wat mij vooral zorgen baart is dat het in de Europese voorstellen gaat om een tijdelijke maatregel, maar dat kan zomaar verlengd worden", zegt Hoepman.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Coronapaspoort niet voor altijd
Volgens het Kamerlid is het belangrijk dat het coronapaspoort niet voor altijd blijft bestaan, "het moet een instrument zijn voor deze pandemie." Daarnaast is het de bedoeling dat de gratis sneltesten breder worden ingezet, "want dat is toch echt een stuk goedkoper dan een lockdown", aldus Paternotte.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.