Politiek
WNL

'Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid'

VVD-Tweede Kamerlid, Thierry Aartsen, is fel tegen het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Hij is bang dat als de strenge handhaving per 1 januari 2025 ingaat, de afhandeling van het toeslagenschandaal nog meer vertraging oploopt. "De Belastingdienst heeft 1000 schijnzelfstandigen in dienst, waarvan 750 bij de toeslagen werken."

Het kabinet geeft aan hard te werken aan het uitfaseren van schijnzelfstandigen. Dat terwijl de overheid grootgebruiker is van zzp'ers. "Het COA heeft opdrachten bij veel zelfstandigen uitstaan en het gevangeniswezen werkt met 500 zzp'ers", noemt Aartsen in Sven op 1. De reden dat de overheid deze mensen niet fulltime in dienst neemt, is omdat de zzp'ers daar zelf niet op zitten te wachten.

Zelfstandigen doen 'geen vlieg kwaad'

Het ministerie van Financiƫn heeft de 1000 schijnzelfstandigen die momenteel werkzaam zijn bij de Belastingdienst een aanbod gedaan om in loondienst te gaan. Slechts 1 reageerde daar positief op, vertelt Aartsen. "Deze mensen willen op een autonome manier werken."

Aartsen onderstreept dat deze mensen "geen vlieg kwaad doen en keurig belasting betalen". Het Kamerlid wil dat zzp'ers deze ruimte moeten behouden. "De onduidelijkheid van deze wet komt door de wetgever, de Kamer en het kabinet. In een toekomstige wet moeten we regelen dat zelfstandigen op hun eigen manier goed kunnen werken."

Thierry Aartsen (VVD-Tweede Kamerlid): 'Door nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid kan afhandeling toeslagenschandaal nog langer duren' (12 september 2024) - Sven op 1

Zzp'ers massaal op straat

Vandaag vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over een strengere aanpak van schijnzelfstandigheid. Wanneer de strengere handhaving doorgang vindt, zetten opdrachtgevers zzp'ers per 1 januari 2025 massaal op straat, aldus het Kamerlid. "Een kwart van de zzp'ers verliest nu al opdrachten vanwege het dreigement van deze handhaving."

Aartsen roept het kabinet op de huidige problemen te handhaven, "Maar laat de groep zelfstandigen met rust tot we een goede wet hebben die duidelijk maakt wanneer iemand zelfstandig is of niet".

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie