Politiek
NOS

Dit is de nieuwe machtigste man van Vietnam

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de nieuwe machtigste man van Vietnam

De Vietnamese president To Lam volgt Nguyen Phu Trong op als secretaris-generaal van de Communistische Partij. Daarmee is hij nu de machtigste man van Vietnam. Phu Trong overleed twee weken geleden.

Video niet beschikbaar

Dat To Lam de nieuwe secretaris-generaal zou worden was geen verrassing, vertelt Mustafa Marghadi, correspondent Zuidoost-Azië. "Hij stond bovenaan het lijstje, want het presidentschap is vaak de opstap naar secretaris-generaal van de Communistische Partij."

Machtsstrijd

Toch komt de opvolging wel snel na het overlijden van Phu Trong, zegt Marghadi. "Dat To Lam zo snel alle neuzen binnen de partij dezelfde kant op heeft gekregen is wel verrassend. De verwachting was dat er een machtsstrijd zou komen."

Die machtsstrijd kwam er niet en dus is To Lam de nieuwe leider van Vietnam, in elk geval tot 2026. Dan kijkt de partij opnieuw naar belangrijkste posten. "Maar de verwachting is dat hij met deze snelle aanstelling de teugels in de partij vrij stevig in handen heeft", legt Marghadi uit.

Vietnam had te maken met politieke instabiliteit en de hoop is dat, met de snelle aanstelling van To Lam, die stabiliteit nu wordt hersteld. Dat is vooral belangrijk om de economie te laten groeien: "Die instabiliteit heeft de economie best wat schade gedaan", zegt Marghadi. "Vietnam groeit heel rap, met zo’n vijf procent per jaar, maar deskundigen zeggen dat dat misschien wel zeven procent zou kunnen of zelfs moeten zijn."

Politiek gerommel

Door de politieke instabiliteit lukt dat niet. "Investeerders werden huiverig vanwege het politieke gerommel, waardoor er minder geld het land in stroomde. Dus het is van groot belang dat To Lam de politieke situatie kalmeert om de economische groei niet in de weg te zitten", aldus de correspondent.

Er is potentie genoeg, zo ziet ook de nieuwe machtigste man van Vietnam. Marghadi: "De economie wordt zijn absolute prioriteit. Vietnam is nu hard op weg om in 2030 een midden-inkomen land te worden. In 2045 wil Vietnam een hoog-inkomen land zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie