Buitenland
NOS

President Yoon van Zuid-Korea onder vuur in eigen land, wel aanwezig bij NAVO-top

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. President Yoon van Zuid-Korea onder vuur in eigen land, wel aanwezig bij NAVO-top

De Zuid-Koreaanse president Yoon is op dit moment in Washington. Zuid-Korea is één van de weinige niet-NAVO landen die bij de top mag zijn, maar thuis ligt de president onder vuur. Dat heeft te maken met het tegenhouden van een onderzoek naar een dode marinier. Hij heeft hierover al twee keer zijn veto uitgesproken om het onderzoek te blokkeren. Het is niet de eerste keer dat Yoon dwarsligt en zijn populariteit daalt bij de Zuid-Koreanen met de dag. Oost-Azië correspondent Sjoerd den Daas vertelt meer in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Het gaat om een onderzoek naar aanleiding van de dood van een marinier afgelopen jaar. Verschillende militaire functionarissen en ook het Blauwe Huis - het kantoor waar de president zit - zouden zich daarin hebben gemengd. De oppositie, dat is de Democratische Partij, willen de onderste steen boven hebben. Maar Yoon steekt daar een stokje voor."

Yoon vaker onder vuur

Volgens Den Daas vindt Yoon het onderzoek politiek gemotiveerd: "Hij is dus niet van plan om daaraan mee te werken."

"Het is zeker niet het eerste schandaal rond de Zuid-Koreaanse president en ik vrees zeker ook niet het laatste. 'Veto' is ook z'n middle name zou ik bijna willen zeggen. Hij heeft al vijftien keer z'n veto gebruikt."

"Geen enkele eerder Zuid-Koreaanse president gebruikte zo vaak zijn veto als Yoon. Zijn voorganger Moon van de Democratische Partij deed het juist helemaal niet."

"Er zijn allerlei beschuldigen geweest, onder andere tegen de vrouw van Yoon. Dat ging om marktmanipulatie en handel met voorkennis. Ook zou ze een luxe handtas hebben aangenomen van een Amerikaanse pastoor. Yoon stak ook daar een stokje voor een onderzoek."

Zuid-Koreaanse burgers vragen om aftreden

"Veel Zuid-Koreanen vinden dat Yoon zichzelf en zijn familie boven de wet stelt. Hij stelde bijvoorbeeld dat het allemaal wel meeviel met de prijsstijgingen toen hij een markt bezocht. Maar voor veel Koreanen valt dat helemaal niet mee. Dus bij het volk ligt hij niet zo lekker."

"Ruim 1,3 miljoen Zuid-Koreanen ondertekenden een petitie waarin wordt opgeroepen om zijn aftreden. Er werden zoveel handtekeningen ingediend dat het systeem zelfs even crashte."

"Er zijn verschillende reden waarom zoveel Zuid-Koreanen de petitie hebben ingevuld: de economie loopt niet zo lekker, de energieprijzen liggen hoog, er zijn problemen met de vergrijzing en het is bijna onmogelijk om nog een huis te kopen. Yoon's vertrouwenscijfers hebben echt een duikvlucht genomen. En de Democratische Partij maakt hier natuurlijk dankbaar gebruik van."

President Yoon van Zuid-Korea onder vuur in eigen land, wel aanwezig bij NAVO-top

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie