Wat betekent de verkiezingsuitslag voor vluchtelingen?
- Nieuws
- Wat betekent de verkiezingsuitslag voor vluchtelingen?
In een verkiezingsdebat met Geert Wilders (PVV) pochte demissionair premier Mark Rutte (VVD) dat hij ervoor heeft gezorgd dat het aantal vluchtelingen uit Syrië met 90 procent is afgenomen door de Turkije-deal. Tineke Ceelen, directeur van de Stichting Vluchteling, wist niet wat ze hoorde, zegt ze in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
"Ik viel bijna van mijn stoel", zegt Ceelen in Dossier Lesbos, de rubriek waarin De Nieuws BV wekelijks aandacht besteedt aan de duizenden vluchtelingen op de Griekse eilanden.
Ceelen kan haar verontwaardiging nauwelijks de baas: "Je hebt de Grieken opgezadeld met een enorm probleem. Er is niks opgelost, hooguit voor ons, als je vindt dat je kwetsbare mensen niet moet helpen. Je hebt die kwetsbare mensen letterlijk in zee laten zakken. Rutte zou zich dood moeten schamen".
Sigrid Kaag
De uitslag van de verkiezingen zorgt voor een dubbel gevoel bij Ceelen. Enerzijds hebben partijen die vluchtelingen de helpende hand toe willen steken fors verloren, en zijn partijen als JA21, FvD en VVD gegroeid, maar anderzijds is Sigrid Kaag van D66 een van de grote winnaars.
Kaag is op de hoogte van de problemen van de vluchtelingen, en kent de situatie in Syrië als geen ander, aldus Ceelen. "Ze weet waarvoor de mensen op de vlucht zijn geslagen, en heeft in de campagne sterk aangedrongen op een humaner beleid". Ceelen hoopt dat Kaag die beloftes kan waarmaken, en - in haar woorden - de barmhartigheid kan terugbrengen in het beleid.
Rutte zou zich dood moeten schamen
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Turkije-deal
Over de door Rutte zo geprezen Turkije-deal, die nu vijf jaar oud is, is Ceelen duidelijk: die is ontaard in een ramp. De omstandigheden in de kampen zijn desastreus, er worden nauwelijks mensen teruggestuurd, de doorstroom gaat tergend langzaam en de toekomst is volkomen onduidelijk. De deal gaat voorbij aan alle humanitaire noden.
De Stichting Vluchteling voert in kampen op Lesbos, Chios en Samos programma's uit om vooral de psychische nood van vluchtelingen te lenigen. Door de uitzichtloze situatie heeft nu zo'n 30 procent van de mensen te maken met PTTS, angststoornissen of depressies.