Voorzitter van de Mijnraad: kabinet dreigt achter de feiten aan te lopen bij gastekort
- Nieuws
- Voorzitter van de Mijnraad: kabinet dreigt achter de feiten aan te lopen bij gastekort
Volgens de voorzitter van de Mijnraad, Staf Depla, is het kabinet door het uitsluiten van extra gaswinning in Groningen niet voorbereid op het zwartste scenario van een langdurig gastekort. Dat zei hij in Sven op 1. Staf Depla: “Er is nu geen politiek draagvlak om de optie Groningen te onderzoeken. De plannen daarvoor worden dus niet gemaakt. Dit betekent dat de overheid achter de feiten aan dreigt te lopen.”
Video niet beschikbaar
Staf Depla vergelijkt deze situatie met de coronapandemie: “Je moet je als overheid voorbereiden op een noodscenario, niet op het scenario dat je verwacht. Als we niet genoeg energie hebben dan is dat iets dat een forse impact heeft op de samenleving. De overheid moet zich daar bewust van zijn. Je zag dat bij corona, als je mensen niet meeneemt in je besluitvorming, dan haken ze af.”
Penny wise, pound foolish
De voorzitter van de Mijnraad heeft een adviserende rol richting het kabinet. Deze week bracht Depla het advies naar buiten dat het uitbreiden van de Groningse gaswinning een reële optie zou moeten zijn. Ook zouden de gasvoorraden weer volledig moeten worden aangevuld. Waar het kabinet nu stuurt op 70 procent, pleit Staf Depla voor een voorraad van 100 procent.
Depla: “De reden om niet op te vullen tot 100% is dat het extra gas dan naar het buitenland gaat. Maar je kunt ook zeggen: als de industrie in Duitsland door een tekort aan gas stilvalt, zullen wij daar in Nederland ook last van hebben. Dat is typisch penny wise, pound foolish. Ik weet niet of alleen maar naar jezelf kijken nu de oplossing is. Zeker in een Europese markt waar economie en gas zo aan elkaar hangen.”
Aardbevingsschade Groningen
Volgens de toezichthouder, Het Staatstoezicht op de Mijnen (SdoM), is het verhogen van de gasproductie in Groningen onverantwoord. Die conclusie vindt de voorzitter van de Mijnraad te kort door de bocht. Depla: “Dat zijn te harde consequenties. Je voorspelt op basis van modellen. Met het eerdere besluit om de gaskraan verder dicht te draaien nam het aantal aardbevingen af, maar minder hard dan werd verwacht. Maar omdat het een voorspelling is op basis van modellen, blijft het aantal bevingen wel binnen de bandbreedte.”
Sven op 1 met Staf Depla (Mijnraad)
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.