Ferme taal in het publieke debat: 'Nodig of behoeven we verzoening?'
- Nieuws
- Ferme taal in het publieke debat: 'Nodig of behoeven we verzoening?'
Zo heftig als de gebeurtenissen rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv vorige week waren, zo fel was ook de taal die daarna klonk. Politici schuwden niet om grote woorden te gebruiken om de rellen en mishandelingen te veroordelen en te duiden. Maar lost het iets op om zaken te benoemen zoals ze zijn, zoals politici hun woordkeuze verdedigden? Of is er juist behoefte aan woorden van verbinding en verzoening? "Het begint met taal, dat is zo gevoelig", zegt Jan Terlouw, kinderboekenschrijver en oud-politicus (D66) bij De Taalstaat.
Video niet beschikbaar
Volgens Terlouw moet je je als kabinetslid realiseren dat je een taak hebt om woorden zorgvuldig te kiezen. Naar zowel collega's en parlementsleden als naar de pers toe. "Dat waren ze volgens mij een beetje vergeten deze week."
"Zaken werden op een onverantwoordelijke manier verwoord en er was geen enkele blijk van verzoening", zegt Terlouw.
Verzoening
Alle grote problemen die we hebben, hebben volgens de oud-politicus te maken met verdeeldheid. "Je lost die dingen vandaag de dag niet op zonder verzoening", stelt de schrijver en oud-politicus.
Volgens Terlouw is het erg belangrijk hoe je binnen een kabinet met elkaar omgaat. "En dat begint met taal. Dat is onze communicatie. Daarbij moet je zorgvuldig kiezen wat je zegt. Het is zó gevoelig."
Hoe dan?
Volgens Terlouw had het kabinet meer ervoor open kunnen staan om het debat niet tegenover elkaar maar mét elkaar te voeren. "Zo kom je geen stap verder, maar ga je alleen maar achteruit."
Terlouw adviseert de coalitie om het debat eens op basis van eensgezindheid en solidariteit te voeren. "Door de woorden van vriendschap te vinden en die van vijandigheid te laten liggen."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.