Kabinet presenteert Miljoenennota: 'Historische' maatregelen, prijsplafond voor gas en elektriciteit
- Nieuws
- Kabinet presenteert Miljoenennota: 'Historische' maatregelen, prijsplafond voor gas en elektriciteit
Vanaf 1 januari geldt een 'prijsplafond' voor gas en elektriciteit. Het kabinet denkt aan een bedrag van zo'n 1,50 euro voor een kuub gas en van 70 cent voor een kWh elektra. Het plafond heeft gevolgen voor allerlei plannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd.
Bekijk hier hoe minister Kaag de Miljoenennota presenteert
Op deze manier wil het kabinet verlichting voor de energierekening brengen nu de inflatie hoog is en steeds meer mensen in de problemen dreigen te komen. De korting die een gemiddeld huishouden door het plafond krijgt, schat het kabinet voorlopig op 2280 euro per jaar, al erkent het dat er allerlei onzekerheden zijn.
Tot op het laatste moment is aan de plannen gewerkt. Vrijdag gingen de voorstellen voor de begroting voor volgend jaar onder embargo naar de Tweede Kamer en nog diezelfde middag lekten ze uit. Maar de dagen erna werden kabinet en energiebedrijven het eens over maatregelen om de energierekening omlaag te brengen en dat pakket heeft diverse consequenties.
Koopkrachtmaatregelen
In de Miljoenennota die minister Kaag van Financiƫn heeft gepresenteerd aan de Tweede Kamer, spreekt ze van koopkrachtmaatregelen "historisch in omvang". Het kabinet is onder meer van plan het minimumloon volgend jaar met 10 procent te verhogen. Ook de daaraan gekoppelde uitkeringen en de AOW stijgen met dat percentage. Voor de kwetsbaarste huishoudens komt er een energietoeslag.
De zorg- en huurtoeslag, het kindgebonden budget en de arbeidskorting worden verhoogd en de eerste schijf in de inkomstenbelasting gaat omlaag. Dat wordt deels gedekt door een hogere belasting op winst en vermogen.
Ook is er extra steun voor de koopkracht van uitwonende studenten. Deze groep kan rekenen op 165 euro meer per maand. Het kabinet verwacht dat de premie voor de basisverzekering tegen zorgkosten volgend jaar ongeveer 11 euro per maand omhooggaat en uitkomt op 137 euro. De verzekeraars stellen de uiteindelijke premies later dit jaar vast.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.