Eerste Kamer had asielbegroting moeten afkeuren, vindt Rekenkamer-president Pieter Duisenberg
- Nieuws
- Eerste Kamer had asielbegroting moeten afkeuren, vindt Rekenkamer-president Pieter Duisenberg
De Eerste Kamer had de asielbegroting van minister Marjolein Faber tegen moeten houden om de kwaliteit. Dat is het oordeel van Rekenkamer-president Pieter Duisenberg bij Sven op 1.
Pieter Duisenberg (president Rekenkamer): ‘Eerste Kamer had tegen asielbegroting moeten stemmen’ (27 maart 2025) - Sven op 1
Dankzij een krappe meerderheid - 44 van de 75 senatoren stemden voor - kwam de begroting van het ministerie van Asiel en Migratie dinsdag door het senaat. Alleen omdat er dit jaar niet te veel bezuinigd wordt. De bezuinigingen die ingeboekt zijn voor de jaren die volgen, stuiten nog op weerstand van een deel van de oppositie.
Duisenberg constateerde zelf ook al dat de kosten van asiel meestal te rooskleurig worden begroot. De voorzitter van de Algemene Rekenkamer vindt dat er geen sprake is geweest van een ordentelijk proces. "Wij hebben dat eerder ook gezegd. We hebben gekeken naar 23 jaar van asielbegrotingen. In 21 van die 23 jaar moest die begroting weer naar boven worden bijgesteld."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Bedragen niet reëel'
"Toen de begroting binnenkwam over dit nieuwe jaar, kreeg ik plaatjes van mensen van de Rekenkamer met heel groot opgeschreven: 'hoe kan het?'', vertelt Duisenberg. "Dit kan niet. Deze bedragen zijn niet reëel. Dat is niet zorgvuldig. Op zich vind ik het goed dat het parlement doorvraagt: de resultaten moeten kloppen. Uiteindelijk is het goedkeuren ervan een politieke beslissing, maar ik vind de kwaliteit van deze begroting niet hoog."
Zelf zou Duisenberg de begroting niet ondersteunen. "Vanuit de kwaliteit van dat budgetrecht", legt de voormalig VVD-politicus uit. "Als jij een goede beslissing wil nemen over geld - dat is belastinggeld van ons allemaal - dan begin je met: wat zijn de ambities die je hebt? Welke concrete doelen heb je erbij? Wat voor plannen maak je dan? Wat is dan het budget dat daarbij hoort? Zijn er nog risico's? Daarna moet je het kunnen uitvoeren en dat leidt uiteindelijk tot resultaat."
'Focus op resultaat'
"Dat budgetrecht gaat over het van tevoren kijken of het klopt met doelen en geld", gaat Duisenberg verder. "En ook over de controle achteraf: is er resultaat? Het vertrouwen in de politiek is niet hoog, dat heeft voor een heel groot deel volgens alle onderzoeken ook te maken met het feit dat mensen niet geloven dat de politiek voldoende oplossingen geeft en resultaten boekt. Voor de problemen die ze hebben, denk ik dat juist de focus op resultaat heel belangrijk is. Dan is deze begroting daar geen goed voorbeeld van."
Had de Eerste Kamer de begroting volgens Duisenberg af moeten keuren? "Om de kwaliteit van de begroting vind ik dat wel, ja."
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.
Gerelateerde podcast

Sven op 1