Politiek
NOSNTR

Verrassend moment voor tijdelijk neerleggen functie als NSC-leider door Pieter Omtzigt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verrassend moment voor tijdelijk neerleggen functie als NSC-leider door Pieter Omtzigt

Aan de vooravond van een drukke politieke week in Den Haag maakte NSC-leider Pieter Omtzigt bekend dat hij het tijdelijk, op doktersadvies, wat rustiger aan gaat doen. Hij werkt thuis door en zijn rechterhand Nicolien van Vroonhoven vervangt hem de aankomende weken.

Omtzigt doet tijdelijk een stapje terug wegens gezondheidsredenen

Video niet beschikbaar

Van Vroonhoven neemt volgende week de rol van Omtzigt over bij de Algemene Politieke Beschouwingen, het belangrijke debat over de Miljoenennota direct na Prinsjesdag. De timing van Omtzigts mededeling is mede vanwege dit debat, maar ook vanwege de presentatie van het regeerprogramma, verrassend voor veel collega's. Slechts een kleine groep vertrouwelingen was op de hoogte van het besluit: "Die kleine club blijkt niet de hele fractie van NSC te zijn geweest", merkte politiek verslaggever Lars Geerts uit de reacties van Staatssecretaris FolkertIdsinga en NSC-Kamerlid Diederik Boomsma.

Enkele weken

"Het doktersadvies is dus blijkbaar dat hij terugtreedt en niet als fractievoorzitter optreedt en niet de debatten doet de komende tijd", zegt Geerts. Van Vroonhoven gaat ervan uit dat zij als vicefractievoorzitter enkele weken de taken van Omtzigt overneemt. Toen Pieter Omtzigt in 2021 als Tweede Kamerlid bij het CDA thuiszat vanwege een burn-out duurde het enkele maanden tot hij weer aan het werk ging. Vlak daarna stapte hij uit de CDA en richtte NSC op.

Coalitie

De coalitiepartijen reageerden ook op het nieuws, Geert Wilders (PVV) en Dilan Yeşilgöz (VVD) twitterden dat ze hem beterschap wensen en Caroline van der Plas (BBB) is net zo geschrokken als NSC-leden. "Iedereen is in afwachting tot hij blijkbaar weer terugkeert, want dat is absoluut de bedoeling, al gaan natuurlijk wel de verhalen binnen NSC dat iedereen zich daar wel degelijk zorgen maakt", vult Geerts aan.

Vorige week kwam Omtzigt nog negatief in het nieuws vanwege zijn emotionele uitingen tijdens de gesprekken met de coalitie over de begroting. Hij zou meerdere keren boos zijn weggelopen en huilbuien hebben gehad, melden anonieme bronnen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie