Als BN’er de politiek in, werkt dat?
- Nieuws
- Als BN’er de politiek in, werkt dat?
Lucille Werner, die van Lingo, gaat de politiek in. Althans, als ze verkozen wordt. Ze staat op nummer 10 van de kieslijst voor het CDA, zo werd deze week bekend. Zo zijn er meer BN'ers die de politiek in gaan. In De Nieuws BV bespreken Patrick Lodiers, Peter Kee en Peter R. de Vries dit fenomeen.
Video niet beschikbaar
Werner is zeker niet de eerste. Heel wat BN'ers gingen haar voor, te beginnen met olympisch zwemkampioen Erica Terpstra die in 1977 in de Kamer kwam voor de VVD. Maar ook Maarten van der Weijden, zanger Henk Westbroek, presentatoren Pia Dijkstra, Sylvana Simons en Léonie Sazias, advocaat Bram Moszkowicz en muzikant Berdien Stenberg werden politiek actief.
Veel voorkomend?
Want gebeurt dat nou veel in ons land? "In Nederland is het niet heel veel voorkomend. Ze staan vaak wel als lijstduwer op de lijst, maar het gebeurt niet heel vaak hier dat BN’ers echt in de Kamer komen als je dat vergelijkt met een land als Amerika, waar nu zelfs celebrity Trump president is," aldus Kee. Amerika is ook nog eens het land waar Arnold Schwarzenegger gouverneur van Californië wist te worden. Kee: "Dat is zeg maar Badr Hari als burgemeester van Amsterdam".
Sporadisch
Maar het komt sporadisch voor dat iemand de Eerste of Tweede Kamer weet te bereiken. Zoals Pia Dijkstra (D66), Erica Terpstra (VVD) en Leonie Sazias (50PLUS). Verder zijn er een aantal de lokale politiek in gegaan. Maar wie echt veel pogingen deed, met diverse partijen, eigenlijk de Henk Krol van de BN'ers is Sylvana Simons met DENK, Artikel 1 en BIJ1.
André Hazes
Wist je dat het icoon van de volksmuziek André Hazes zelfs de politiek in is geweest? Hij hield het slechts een paar maanden vol, toen stapte hij alweer uit de politiek. Er was commotie ontstaan omdat hij vrijwel nooit aanwezig was in de raad. "Mijn bedoelingen waren zeer goed," zei Hazes in een persverklaring, "maar ik werd de grond in getrapt door mensen die ik dan elke keer weer in het gezicht zou moeten kijken en daar kan ik beslist niet tegen."
Video niet beschikbaar
Aansluiting bij de burger
Met Hazes' politieke carrière is het niet helemaal goed afgelopen, maar is het eigenlijk wel een goed idee, zo’n BN'er in de politiek? Peter Kee: "Het is algemeen bekend dat politieke partijen soms best worstelen met weinig leden, er is ook niet altijd vertrouwen, de interesse in politiek is niet overal aanwezig. Je zou kunnen zeggen dat een BN'er misschien meer aansluiting heeft bij de burger, dus ze zouden er een rol in kunnen spelen. Maar goed, dan moet je wel je BN'er met zorg kiezen natuurlijk, want niet iedereen is geschikt, dat laat het voorbeeld van Hazes wel zien."
Peter R. de Vries
Dan missen we nog een enorme duizendpoot in dit lijstje: Peter R. de Vries. In 2005 startte hij de politieke partij PRDV. Hij kwam de Kamer niet in, maar wel de Week van Kee! Lodiers, Kee en Peter R. de Vries bespreken met elkaar of het wel een slim idee is, als BN'er de politiek in.
"Als je al die debatten in de Kamer ziet, vooral toen met Wilders, had ik wel de aanvechting om mij ermee te bemoeien en de degens met hem te kruisen," vertelt De Vries. Toch wil De Vries momenteel de politiek niet meer in. "Als je dat doet, moet je daar naar mijn mening wel een jaar of tien voor uittrekken, net als Pia Dijkstra. Dat is nu een gepasseerd station."
Visie
De Vries denkt dat je zeker wel als BN'er de politiek in kan, "maar je moet wel een visie hebben, ergens voor staan". En je moet het ook maar willen natuurlijk, want volgens De Vries kan je buiten de politiek als BN'er misschien nog wel meer invloed uitoefenen dan in de Kamer.
Leuke slimme mensen horen niet in De Tweede Kamer.
Humberto Tan
Welke BN'ers willen De Vries en Kee zelf eigenlijk graag in de Kamer zien? Daar zijn ze het snel over eens, dat moet Humberto Tan zijn.
Peter Kee schuift zo af en toe aan bij Op1, dus is ook al lekker op weg om BN'er te worden. Maar wil hij de politiek in? "Ben je betoeterd. Leuke, slimme mensen horen niet in De Tweede Kamer." Nou, weten we dat ook weer.