Miljarden naar defensie, waar gaan die heen? 'Er zijn 4 gebieden'
- Nieuws
- Miljarden naar defensie, waar gaan die heen? 'Er zijn 4 gebieden'
De Europese Unie wil 800 miljard investeren in defensie, Duitsland gaat haar defensieuitgaven flink opschroeven en de Poolse premier Tusk roept op tot een nieuwe wapenwedloop. Waar moet al dat geld heen? "Er zijn vier gebieden", zegt Alexander Ribbink, die een investeringsfonds aan het oprichten is voor startende defensiebedrijven, in Geld of je leven.
Waaraan moeten de defensie-miljarden besteed worden? (6 maart 2025) - Geld of je leven
Het eerste gebied is munitie en productiecapaciteit, vertelt Ribbink. We hebben te weinig munitie om onszelf lang te kunnen beschermen en er kan ook te weinig geproduceerd worden. De miljarden kunnen gebruikt worden om bedrijven te helpen om fabrieken op te zetten, denkt hij.
Ten tweede zijn autonome systemen zoals drones een gebied waar veel geld naartoe kan. "Alle drones, of ze nou varen, vliegen of varen. Daar moet heel veel gebeuren." Drones hoeven overigens niet duur te zijn: "Er zijn drones van een paar honderd euro die rondvliegen met een handgranaat eronder."
Een derde probleem is het snel transporteren van troepen. "Mensen op tijd krijgen op de plek waar ze moeten zijn. Dat doe je met vliegtuigen, met treinen, met auto’s. Dat is op dit moment niet goed geregeld in Europa."
Het vierde: raketten en afweersystemen. "Daar hebben we ook echt een productiegat in Europa. We lopen enorm achter", aldus de defensiedeskundige.
Noodwet
Oud-MIVD-directeur Pieter Cobelens vindt dat, in combinatie met het extra geld voor defensie, ook nog wel wat regels veranderd moeten worden. "De meeste defensieorganisaties moeten zich aan heel veel inkoopregels houden, zoals het Europees concurrentiebeding. Dit leidt tot vertragingen", zegt hij.
Defensie huurt bedrijven in om zaken te ontwikkelen, maar dat gaat niet al te vlekkeloos: "Als jij een tender uitzet – wat betekent dat je een vraag uitzet bij verschillende bedrijven – en je kiest degene die je wil, dan krijg je meteen gelazer en procedures van de bedrijven die niet verkozen zijn", aldus Cobelens. "Als je een Ferrari wilt, heb je die aan het eind van de week voor je huis, maar bij Defensie krijgt je opvolger iets wat hij niet wil. Het duurt allemaal veel te lang."
Spaargeld in defensie
Cobelens heeft nog een revolutionair plan: laat particulieren investeren in Defensie. "Ik las dat de Nederlanders 600 miljard spaargeld hebben. Zo lang je dat op de bank laat staan, wordt dat minder waard, dus waarom kunnen we dat niet investeren in het leger?"
Ribbink heeft nog wel een leuke naam: 'Oranjebonds'. "Ik neem gelijk de naam over!" aldus Cobelens.