Politiek
WNL

BBB wijst niet met beschuldigende vinger naar Oekraïne: 'Te prematuur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB wijst niet met beschuldigende vinger naar Oekraïne: 'Te prematuur'

Mocht Oekraïne achter de aanslag op de Nord Stream-gaspijpleidingen zitten, dan kan dat gevolgen hebben voor de Nederlandse steun aan het land, zegt BBB-buitenlandwoordvoerder Henk Vermeer in Sven op 1. Maar hij wijst nog niet met de beschuldigende vinger naar Kiev. "Dat vind ik echt te prematuur."

Video niet beschikbaar

Duitsland heeft een eerste internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de aanslag op de Nord Stream-gaspijpleidingen, melden Duitse media. Volgens Tagesschau, die Süddeutsche Zeitung en Die Zeit wordt een Oekraïner gezocht die in Polen woonde. Ook twee andere Oekraïners gelden als verdachten.

In september 2022 ontploften de belangrijke pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland in de Oostzee. Vrijwel meteen werd uitgegaan van sabotage en begonnen meerdere landen een onderzoek. Polen bevestigt het arrestatiebevel in juni al ontvangen te hebben, maar heeft de verdachte niet kunnen oppakken. Hij zou vlak daarna naar Oekraïne zijn gevlucht.

"Goed dat er eindelijk een verdachte is. Het onderzoek vordert blijkbaar", reageert Vermeer. "Maar het belangrijkste is waarschijnlijk niet wie het gedaan heeft, maar wie daar opdracht toe gegeven heeft."

De buitenlandwoordvoerder van de BoerBurgerBeweging benadrukt dat het nog te vroeg is om te concluderen dat Oekraïne achter de aanslag zit. "We weten dat niet. Als een Nederlander ergens een aanslag pleegt, betekent dat niet automatisch dat Nederland daarachter zit of de opdracht heeft gegeven. Het kan gaan om terroristische organisaties, een staat of in theorie zelfs Oekraïne. Hoe dan ook, het is zorgwekkend."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

'Kan grote gevolgen hebben'

PVV-leider Geert Wilders roept het kabinet op om duidelijkheid te verschaffen. Het "kabinet moet helderheid geven of Oekraïne achter de aanslag zit! Kan grote gevolgen hebben", schrijft Wilders op X. Vermeer begrijpt de oproep. "Uiteraard kan het grote gevolgen hebben", zegt hij, "maar je kan het pas bepalen op het moment wie de opdrachtgever is. Dan moet je kijken naar wat de gevolgen daarvan zijn."

Vermeer vindt het "te prematuur" om te speculeren over de mogelijke gevolgen voor de Nederlandse steun aan Oekraïne. "Je kunt in het leven niets uitsluiten, maar dit moet eerst goed onderzocht worden voordat je hier uitspraken over doet."

Inval in Rusland

Ondertussen rukten Oekraïense troepen de afgelopen week verrassend snel op in de Russische regio Koersk. De Russische autoriteiten hebben extra maatregelen genomen om de kerncentrale bij Koersk te beschermen en beveiligen. "Ik denk dat het een militair strategische zet is om de Russen te dwingen hun front groter te maken", zegt Vermeer over de actie.

De F-16's die Nederland aan Oekraïne levert, mogen niet gebruikt worden om in het offensief te gaan, waarschuwt het Tweede Kamerlid. "Correct. Afspraken zijn afspraken, anders hoef je geen afspraken te maken."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie