Politiek
WNL

Kan de NAVO-norm voor defensie-uitgaven wel omhoog? 'Het moet vooral geschikt worden uitgegeven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan de NAVO-norm voor defensie-uitgaven wel omhoog? 'Het moet vooral geschikt worden uitgegeven'

Adviseurs van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump raden hem aan dat als hij president zou worden van de VS, hij moet pleiten dat alle NAVO-landen hun uitgaven aan defensie verder opschroeven naar drie procent van het bbp. Nu is dat nog twee procent. "Dat gaat ons veel geld kosten", reageert voormalig VVD-Kamerlid en directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Op dit moment halen de meeste NAVO-landen de twee procent-afspraak voor defensie. Ten Broeke benadrukt dat Den Haag jarenlang defensie heeft verwaarloosd. "Veiligheid moet ook veel geld kosten. Dat is een kerntaak van de overheid", zegt hij.

Ten Broeke snapt de redenering van Trumps adviseurs wel. "Maar of het drie, vier of vijf procent moet worden, het moet vooral geschikt worden uitgegeven. Griekenland had heel lang vier procent en er is niemand die ooit iets heeft gemerkt van een Griekse defensie-inzet in bijvoorbeeld Afghanistan of elders. Dat is gewoon niet goed uitgegeven."

Han ten Broeke (voorzitter BOVAG): 'Automobilist is anno 2024 melkkoe van de overheid' (25 juli 2024) - Sven op 1

Verkeerde volgorde

De oud-politicus is sowieso al geen voorstander van een vastgesteld percentage, vertelt hij. "Ik heb het altijd een verkeerd uitgangspunt gevonden. In mijn periode als defensiewoordvoerder kwam het ook niet meer terug in de VVD-programma's naar voren. Dat zit er nu wel in, maar ze hebben gezegd: het is een ondergrens."

"Als je denkt dat je defensie moet laten afhangen van een percentage van je welvaart, dat is de verkeerde volgorde. Je welvaart hangt af van of je je veiligheid overeind weet te houden", vertelt Ten Broeke. "Om een voorbeeld te geven: we hadden twee jaar corona, dat had een enorme dreun op ons nationaal netto-inkomen. Dan zouden we dus aan de vooravond van de inval van Rusland in Oekraïne eigenlijk hebben moeten bezuinigen op defensie, als we al op twee procent hadden gezeten. Ik denk niet dat iemand dat had gewild."

Een procent van het bbp erbij is volgens Ten Broeke al ontzettend veel. "In Nederland kunnen we het al bijna niet meer verwerken." Maar het is volgens hem wel goed dat de defensie-uitgaven inmiddels op peil zijn.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie