Politiek
NOS

Mogelijke inzet troepen in Oekraïne verdeelt Kamer, Timmermans vindt definitief antwoord te vroeg

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijke inzet troepen in Oekraïne verdeelt Kamer, Timmermans vindt definitief antwoord te vroeg

De PVV is fel tegen het sturen van Nederlandse militairen naar Oekraïne, liet PVV-leider Geert Wilders gisteren op X weten. "Nu al definitief 'nee' zeggen is onverantwoord" zegt oppositieleider Frans Timmermans. "En daar zit een groot probleem, Wilders heeft niet alleen dat gedaan, hij heeft ook vorige week gezegd dat Oekraïne minder financiële steun moet krijgen" vult Timmermans aan. Vanmiddag vindt er een debat plaats in de Tweede Kamer over de vredesbesprekingen voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Video niet beschikbaar

Definitief 'ja' zeggen op de inzet van Nederlandse troepen, zit er ook nog niet in volgens Timmermans. Volgens de GroenLinks-PvdA-leider kan er pas een definitief antwoord worden gegeven op het moment dat er een akkoord is en alle voorwaarden en betrokkenen bekend zijn. "Als we toewerken naar voorwaarden die acceptabel zijn, met risico's die acceptabel zijn en betrokkenheid van de Verenigde Staten, dan zal GroenLinks-PvdA het positief bekijken. Maar zover zijn we nog lang niet, dat zag je gister ook in Parijs. Dat is echt heel ver op de zaken vooruitlopen."

Splijtzwam in de coalitie

Gisteravond kwamen Europese regeringsleiders bijeen om het te hebben over de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, waar Europese landen tot nu toe nog geen plek aan tafel bij hebben. De Europese landen zijn het erover eens om meer geld naar defensie te sturen, maar verder zijn er nog geen concrete beslissingen genomen. Premier Schoof benadrukte het belang van eensgezindheid hierin, maar die is nog ver te zoeken in de Nederlandse politiek. Timmermans is blij dat premier Schoof aanwezig was in Parijs, de uitnodiging voor dat spoedoverleg kwam volgens hem wat laat omdat Nederland verdeeld is op dit belangrijke thema. "Ook buiten Nederland ziet men een coalitie die verdeeld is over zo'n essentieel vraagstuk."

Nationale veiligheid

Het is volgens Timmermans niet mogelijk om tóch wel troepen te sturen als de grootste regeringspartij tegen is. "Zo'n splijtzwam in de coalitie... Dan weet de regering niet waar ze aan toe zijn. Dan is ook voor de buitenwereld onduidelijk waar Nederland staat." De oppositieleider noemt de harde 'nee' van Wilders "in strijd met onze veiligheid en het nationale belang." En vervolgt: "Ik begrijp ook niet hoe je deze coalitie kunt handhaven met iemand die zoveel afstand neemt van ons veiligheidsbeleid." En de veiligheid is in het geding, want het is niet meer zeker dat de Amerikanen zich daarvoor garant willen stellen.

Onderhandelen met Rusland

Volgens Timmermans moet er keihard onderhandeld worden met Rusland en is de aanpak van de Verenigde Staten niet tactisch. "Dat is het domste wat je kan doen, wat Trump heeft gedaan. Hij heeft meteen zijn eindbod op tafel gelegd aan het begin van de onderhandelingen. Russen zullen altijd eerst achterover leunen en wachten tot je een concessie doet." Een harde aanpak van Rusland is dus de oplossing volgens Frans Timmermans, die in het verleden vaak te maken heeft gehad met Rusland als Eurocommissaris en minister van Buitenlandse Zaken. "Trump wil een deal sluiten met Poetin. Poetin is met een veroveringsoorlog bezig en als hij niet wordt tegengehouden en wordt teruggestuurd naar Rusland, dan stopt hij niet. Dan komt de rest van Europa ook in het vizier."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie