Oud-wethouder De Mos vrijgesproken van ambtelijke corruptie
- Nieuws
- Oud-wethouder De Mos vrijgesproken van ambtelijke corruptie
Corruptie, deelname aan een criminele organisatie, omkoping en het lekken van geheime informatie: de beschuldigingen aan het adres van de Haagse oud-wethouder Richard de Mos waren niet mals. Maar vandaag werd hij vrijgesproken. In De Nieuws BV reageren Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan de universiteit van Maastricht, en politiek redacteur Sandrine Thelosen op de uitspraak.
Video niet beschikbaar
Beroemd en berucht is De Mos al jaren in Den Haag, die in 2013 zijn eigen partij begon in de gemeentepolitiek. "Een harde werker, goede prater en een pr-man die weet hoe media werkt", schetst Thelosen. In Den Haag werd deze bravoure gewaardeerd en in 2018 werd De Mos wethouder in de gemeenteraad.
Vriendjespolitiek
Vanaf dat moment begonnen de verdachtmakingen over vriendjespolitiek. Dit kwam mede omdat De Mos bekend stond als iemand die opkwam voor de ondernemers uit de stad en deze graag wilde helpen. De zaak die vandaag plaatsvond centreerde zich om de vraag of lokale ondernemers politieke invloed inkochten bij De Mos. Binnen de partij van De Mos leefde de opvatting dat je een stapje harder kan lopen voor betalende vrienden. "Dat is een dunne lijn", aldus Thelosen. Maar de rechter oordeelde vandaag dat De Mos daar niet overheen is gegaan.
Dat het een dunne lijn is, beaamt ook Nelen. "Het is niet verboden om geld te doneren aan de partijkas, maar als je elkaar zo goed kent dat er stilzwijgend bepaalde afspraken worden gemaakt dan kan dat wel risico's met zich meebrengen. Gezien de hele integriteitsdiscussie kan dit nog wel een staartje krijgen."
Flamboyante types
Nelen ziet vergelijkingen met de zaak Jos van Rey, een wethouder uit Roermond die wel veroordeeld werd voor ambtelijke corruptie. "Het zijn een beetje dezelfde types, flamboyant en uitgesproken. Dat valt heel goed bij de lokale politiek." Beide mannen hebben ook hele nadrukkelijke banden met de lokale ondernemers. "En daar vragen we ook om in de lokale politiek: eindelijk geen grijze muis, maar iemand die wel wat doet." Het gevaar is volgens Nelen dat je daardoor al snel in het grijze gebied van wat wel en niet acceptabel is terecht komt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Blijven discussiëren
Volgens Nelen gaat het bij integriteit over dilemma's, maar ook over de lokale context in wat wel en niet aanvaardbaar is. Daar een discussie over voeren is volgens de hoogleraar 'al heel wat'. Daarom vindt Nelen ook niet dat na deze vrijspraak weer overgegaan kan worden tot de orde van de dag. "Het is nog steeds een goede reden om te discussiëren in de gemeenteraad over wat wel of niet acceptabel is. Er valt ook in Den Haag nog voldoende te discussiëren."