Politiek
AVROTROS

Onervaren politici en patriottistische tendensen

foto: Wikimedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Onervaren politici en patriottistische tendensen

Wordt het weer net zo'n lang en slepend formatieproces als de laatste keer? Een prangende vraag na het klappen van de eerste huwelijkspoging. Speelde het feit dat de onderhandelende politici weinig bestuurservaring hebben allicht mee bij deze moeizame gang van zaken? En gaat achter de populariteit van de aan tafel zittende politici een sluimerende trend van meer conservatief, misschien zelf wel nationalistisch denkende burgers schuil? Dr. Willeke Slingerland, lector weerbare democratie en cultuurfilosoof dr. Jelle van Baardewijk delen hun visies.

Het formatieproces: vast in de modder van onervarenheid

Video niet beschikbaar

Een bevolking krijgt de regering die zij verdient. Wat dat na de verkiezingen van afgelopen november precies betekent, blijft voorlopig onduidelijk. Wel is het vast mogelijk om enkele tendensen die achter de huidige politieke perikelen schuilgaan te duiden. En te filosoferen over de vraag hoe de ogenschijnlijk grote tegenstellingen tussen de huidige partijen overbrugd kunnen worden.

Beperkte netwerkcapaciteiten

Wat dr. Willeke Slingerland van de Saxion Hogeschool betreft heeft de ontzuiling geleid tot een sterk geïndividualiseerde samenleving. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat burgers van eenvoudige komaf slechts mondjesmaat tot de bestuurlijke bovenlaag van de samenleving doordringen. Zij wijt dit ten dele aan het feit dat je hier goed voor moet kunnen netwerken, en daar is lang niet iedereen toe in staat.

Een zakenkabinet als remedie?

Bewegen we dan inmiddels langzaam toe naar het onvermijdelijke, te weten een zakenkabinet? Terwijl Slingerland positief gestemd is, uit dr. Jelle van Baardewijk van de VU zijn twijfels. Hij is bang dat een zakenkabinet enkel tot beleid kan komen op dossiers waar weinig onenigheid over bestaat.

Volgens Van Baardewijk moeten nu juist beslissingen worden genomen op thema's waarover verdeeldheid heerst − denk aan arbeidsmigratie of de toekomst van het onderwijs. Of mensen met afstand tot de politiek wél in staat zullen zijn om dergelijke bruggen te slaan, vraagt hij zich ten zeerste af.

Patriottisme versus globalisme

Tot slot bespreekt Van Baardewijk de tegenstelling tussen patriotten en globalisten. Zelf rekent hij zichzelf tot de eerste groep: hij gelooft in Nederland en stelt dat gemeenschapsverbanden binnen onze samenleving nog altijd een niet te onderschatten rol spelen. Globalisten hadden de afgelopen jaren bestuurlijk juist de overhand, met in het achterhoofd de gedachte dat de rest van de wereld zich zou schikken naar het onovertreffelijke Nederlandse model. Deze veronderstelling was volgens Van Baardewijk ietwat optimistisch. Dat gezegd hebbende, valt er volgens hem nu iets te beschermen.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie