Politiek
KRO-NCRV

Guusje ter Horst stopt als aanjager VWS om PVV-bewindspersonen: 'Het lukt me gewoon niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Guusje ter Horst stopt als aanjager VWS om PVV-bewindspersonen: 'Het lukt me gewoon niet'

Oud-minister Guusje ter Horst is gestopt als aanjager bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) omdat ze "geen enkele affiniteit heeft" met de PVV-bewindspersonen waarmee ze zou moeten samenwerken in die rol. "Ik kon het me niet voorstellen dat ik met zo iemand aan tafel zit en nog effectief kan zijn", zegt ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Ter Horst was de afgelopen anderhalf jaar bestuurlijk aanjager van het programma Doe Onbeperkt Mee bij VWS. In deze functie was haar doel om de samenleving toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. En te zorgen dat het VN-verdrag Handicap wordt uitgevoerd.

'Geen vertrouwen'

"Bestuurlijk aanjager is een vertrouwensfunctie. Je moet het vertrouwen van de bewindspersoon hebben, maar ook andersom." En Ter Horst wil niet samenwerken met PVV-minister Fleur Agema en staatssecretaris Vicky Maeijer, omdat zij beiden een partij vertegenwoordigen waar ze "geen enkele affiniteit" mee heeft.

PVV-standpunten die Ter Horst onder andere tegen de borst stuiten zijn: 'de-islamisering' van Nederland, het tegen gaan van vluchtelingen en een Nexit. "Ik kan me niet voorstellen dat ik met zo iemand aan tafel zou moeten zitten zonder binnen vijf minuten slaande ruzie te krijgen. Ik zou niet meer effectief kunnen zijn in die rol."

'Be true to yourself'

Ter Horst kan het naar zichzelf niet verdedigen om met de PVV samen te werken. "Ik zeg altijd: be true to yourself", maar dit is een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken, vindt ze. "Ik snap ook dat niet iedereen zich dit kan permitteren." Ter Horst zegt zich te zullen blijven inzetten voor mensen met een beperking, al is het op een andere manier.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie