Bromet (GL): 'De waterschappen moeten democratischer'
- Nieuws
- Bromet (GL): 'De waterschappen moeten democratischer'
De geborgde zetels binnen de waterschappen moeten worden afgeschaft. Dat stellen GroenLinks en D66 in hun initiatiefwetsvoorstel dat vandaag met betrokkenen wordt besproken in de Tweede Kamer. Op die manier willen de partijen de waterschappen democratischer maken, legt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet uit in De Nieuws BV. Siem Jan Schenk, die namens LTO deelneemt aan het gesprek, is het daar niet mee eens.
Video niet beschikbaar
Elke vier jaar mogen we naar de stembus om zowel het provinciebestuur te kiezen, als wel het bestuur van de waterschappen. Toch zijn niet alle zetels in het waterschapsbestuur verkiesbaar. Tussen de zeven en negen zetels zijn al gereserveerd voor vertegenwoordigers van de agrarische sector, het bedrijfsleven en natuurorganisaties. Dat zijn de zogenaamde geborgde zetels. GroenLinks en D66 willen dat daar nu een eind aan komt. "Het is niet democratisch", zegt Laura Bromet van GroenLinks.
Siem Jan Schenk van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vindt dat je het waterschap niet al te politiek moet maken. "Water is niet politiek, water vraagt om een lange termijn strategie. Waterschappen hebben hun eigen belastingsysteem waaruit het watersysteem uit wordt gefinancierd. Dus het van grote betekenis dat die maatschappelijke actoren bestuurlijk betrokken blijven bij het waterschap", aldus Schenk.
Jarenlange discussie
De discussie over de geborgde zetels speelt al langer. Er wordt vooral gewezen naar de macht die het de agrarische sector automatisch zou geven. Siem Jan Schenk, die namens LTO deel zal nemen aan het gesprek in de Tweede Kamer, zegt dat zo'n zetel niet wordt gebruikt om belangen te behartigen van alleen de agrarische sector. Het is volgens Schenk juist waardevol dat er specifieke kennis van het land en de watersystemen gewaarborgd worden in het waterschap door de geborgde zetels.
"Uit een rondgang bij verschillende waterschappen blijkt dat
de agrariërs in het Algemeen Bestuur worden gewaardeerd om hun nuchterheid en gebiedskennis", schrijft schenk in zijn brief aan de Tweede Kamer ter voorbereiding op het gesprek. Volgens Bromet is dat geen valide argument: "Toen het algemeen vrouwenkiesrecht werd ingevoerd dacht men ook dat de vrouwen niet genoeg kennis zouden hebben, dat is dezelfde argumentatie die nu gebruikt wordt. Ik vind het een non-argument".
Initiatiefwet
De wet die nu voorligt lijkt wel een meerderheid te kunnen gaan halen volgens GroenLinks. Toch gaat het nog even duren voordat het zeker is dat de wet het gaat halen. GroenLinks hoopt dat de wet voor de zomer door zowel de Tweede als de Eerste Kamer zal zijn. Net voor het moment dat de waterschappen hun kandidatenlijsten voor 2023 moeten gaan opstellen.