Politiek
NOS

Twee weken voor verkiezingen lopen spanningen op Sint-Maarten op

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee weken voor verkiezingen lopen spanningen op Sint-Maarten op

Twee weken voor de verkiezingen op Sint-Maarten loopt de spanning op het eiland op. Dit weekend werden parlementslid Akeem Arrindell en drie anderen gearresteerd vanwege het kopen van stemmen. Daarmee is de integriteit van de parlementaire democratie van het eiland opnieuw onderwerp van discussie.

Video niet beschikbaar

Het zijn de tweede verkiezingen in een jaar tijd, de politieke onrust komt volgens correspondent Dick Drayer voor een deel door het politieke systeem op het eiland. "Het parlement telt vijftien zetels, een meerderheid vergt acht zetels en de meerderheid berust vaak op een of twee zetels. Dat geeft een enorme macht aan individuele parlementsleden om op te stappen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat gebeurt met enige regelmaat. Zo ook in mei van dit jaar. Sinds 2010 zijn er elf regeringen geweest."

Incidenten

Ook zijn er een reeks aan incidenten die bijdragen aan de politieke onrust op Sint-Maarten, zoals 'shipjumping'. Politieke partijen op het eiland draaien niet om ideologieën, maar "zijn vehikels waar je als politicus op mee kan liften", zegt Drayer. "De kans is groot dat een politicus dan ergens zijn kans grijpt om het schip te verlaten."

Daarnaast spelen stemfraude en een beschieting ook een grote rol in de onrust. "De regering van Luc Mercelina heeft de hulp ingeroepen van Nederlandse en Curaçaose militairen om de politie bij te staan in het handhaven van de publieke orde tot aan de verkiezingen."

Stemfraude

Parlementslid Akeem Arrindell wordt verdacht van het kopen van stemmen bij de vorige verkiezingen. "Het is geen nieuw fenomeen in het politieke landschap van Sint-Maarten en je kan ook snel succes hebben. Je hebt zo’n 26.000 stemgerechtigden op het eiland, bij de vorige verkiezingen kwamen zo’n 15.000 mensen hun stem uitbrengen. Met duizend stemmen heb je dus al een zetel."

Moordaanslag

Vorige maand was er een moordaanslag op de politicus Olivier Arrindell. Er zijn weinig ontwikkelingen in de zaak. Nederland heeft zo’n twintig rechercheurs gestuurd om het onderzoek bij te staan, zegt Drayer. "Maar meer is niet bekend. Iedereen houdt verder de kaken stijf op elkaar, behalve de politicus zelf. Die in de ambulance sprak van een politieke aanslag en dat werd door premier Mercelina ontkend. Er zou geen bewijs zijn voor die conclusie. Daarom was het ook merkwaardig dat hij daarna met een verbod kwam voor politieke bijeenkomsten. Een dag later werd het verbod ingetrokken, onder parlementaire druk."

Burger betaalt de prijs

Volgens Drayer zijn de inwoners de dupe van de onrust op Sint-Maarten. "Een belangrijk deel van de stroomgeneratoren op het eiland zijn uitgevallen vanwege slecht onderhoud of dat ze na dertig jaar trouwe dienst niet zijn vervangen", legt hij uit. "Elke dag valt er ergens de stroom uit voor een aantal uur, zodat iedereen op het eiland een beetje krijgt."

De energieleverancier moest de winst als dividend afdragen aan de overheid. "In plaats van onderhoud of vervanging van generatoren. In plaats van investeren is het geld voor andere zaken gebruikt. Daar merkt de burger alles van."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie