Politiek
BNNVARA

Tweede Kamerfracties lieten miljoenen op de plank liggen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamerfracties lieten miljoenen op de plank liggen

Jaren riepen deskundigen om meer geld voor inhoudelijke ondersteuning in de Tweede Kamer. In 2019 verhoogde het parlement daarom zijn budget. 8,3 miljoen euro kregen de fracties in 2020 extra, maar dat jaar bleef 7,6 miljoen zitten in reserves of werd niet uitgegeven. Veel partijen doen dat om financieel verlies bij (mogelijke) verkiezingsnederlagen op te vangen, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer en De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

In 2019 werd een motie van D66-voorman Rob Jetten aangenomen, waardoor er extra geld, 19 miljoen maar liefst, vrijkwam voor Tweede Kamerfracties en politieke partijen. Dit werd omgedoopt tot de ‘Jettengelden’. De verhoging volgde op een aanhoudende roep van experts, oud-politici en zelfs de staatscommissie parlementair stelsel om meer inhoudelijke steun voor Kamerleden.

De Groene Amsterdammer en De Nieuws BV zochten uit waar die 19 miljoen aan is uitgegeven: is er eigenlijk voldaan aan de roep om inhoudelijke versterking? 9 miljoen uit de Jettenpot gaat naar politieke partijen. 10 miljoen gaat specifiek naar het parlement. Daarvan krijgen de fracties 8,3 miljoen.

Waren de Jettengelden wel nodig?

Wat blijkt is dat die fracties in 2020, het eerste volledige jaar van de Jettengelden, 7,6 miljoen euro op de plank lieten liggen. Bijna gelijk aan de verhoging. Waren die Jettengelden dan wel nodig? Dat vroeg De Nieuws BV na bij de tien grootste fracties in het parlement. Alleen FVD en PVV weigerden inzage te geven in wat zij met het publieke geld hebben gedaan, ondanks herhaalde verzoeken.

Zeven van de tien benaderde fracties geven aan dat zij een reserve of een buffer aanhouden om (eventuele) verkiezingsnederlagen op te vangen. Want zetelverlies betekent ook minder budget. Zo moest de PvdA personeel ontslaan of uitkopen na een verlies van 29 zetels in 2017.

Extra inhoudelijke medewerkers

Op vragen van De Nieuws BV en De Groene Amsterdammer geven de meeste fracties aan uiteindelijk wél extra inhoudelijke medewerkers te hebben aangenomen. GroenLinks en D66 hebben zes extra beleidsmedewerkers aangenomen, de Partij voor de Dieren vijf, de ChristenUnie drie, de PvdA twee en ook het CDA heeft het geld “bijna uitsluitend aan extra medewerkers besteed”.

Toch vinden niet alle fracties de Jettengelden noodzakelijk. De VVD-fractie heeft een deel van het extra geld in de reserve gestopt en de rest terug gestort. De SP is nog steeds principieel tegen de Jettengelden, maar heeft het extra geld kunnen gebruiken om meer medewerkers te kunnen behouden na het zetelverlies van de afgelopen verkiezingen.

Lees hier het hele verhaal op NPO Radio 1 of het verhaal in De Groene Amsterdammer.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie