Migranten: tegenhouden, terugsturen of opvangen?
- Nieuws
- Migranten: tegenhouden, terugsturen of opvangen?
[EO - VPRO] Wat willen en kunnen Europarlementariërs voor mekaar krijgen op het dossier migratie? Die vraag stond centraal in het tweede Café Europa. Te gast waren de lijsttrekkers Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP), Malik Azmani (VVD) en Marcel de Graaff (PVV).
Video niet beschikbaar
Volgens VVD-lijsttrekker Azmani is de situatie voor iedereen, de EU én migranten, erop vooruitgegaan sinds de Turkije-deal: "De migratiestromen zijn opgedroogd, de situatie in de kampen is verbeterd en opvang in de regio heeft onze voorkeur."
'De dictator in Ankara profiteert'
Volgens CU-SGP-lijsttrekker Van Dalen is de enige die geprofiteerd heeft van deze deal de Turkse president Erdogan, "die dictator in Ankara. Er zijn miljarden euro's verdwenen die bedoeld waren voor organisaties daar." Hij heeft toentertijd tegen de Turkije-deal gestemd en zou dat nu weer doen. "De situatie in veel vluchtelingenkampen is onhoudbaar."
PVV-lijsttrekker De Graaff is ook tegen de Turkije-deal, maar om een andere reden. "Die deal heeft niet bijgedragen aan minder migranten. Die instroom was al aan het opdrogen." Hij ziet liever dat de migranten überhaupt niet richting Europa vertrekken. Als ze dat toch doen, dan moeten ze tegengehouden worden. "Een totale asielstop", aldus De Graaff.
Redden of tegenhouden?
Wat betreft Azmani moeten vluchtelingen in nood gered worden, maar mogen boten niet patrouilleren om migranten op te pikken. "Dat heeft een aantrekkende werking." Van Dalen vindt dat iedereen gered moet worden, maar dat er vervolgens gekeken moet worden of ze mogen blijven, of weer teruggestuurd moeten worden. Het verschil tussen oorlogsvluchtelingen en economische migranten.
Ondanks de kritiek, zegt Azmani dat hij zich in zal blijven zetten voor nieuwe migratiedeals.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Politiek commentator Mendeltje van Keulen vreest dat Azmani (VVD) van een koude kermis kan thuiskomen, ondanks dat zij hem zelf heeft geadviseerd daar naartoe te gaan. Volgens Van Keulen is het niet de vraag wat Europarlementariërs willen doen, maar wat ze kunnen doen. "Als Europarlementariër vrees ik niet dat hij migratiedeals gaat sluiten. Die macht heeft het EP niet." Toch denkt ze wel dat Azmani het naar zijn zin gaat hebben.
Video niet beschikbaar
Daar is De Graaff (PVV) het over eens, over de mogelijkheid om migratiedeals te sluiten. "Dat moet je nationaal regelen." Hij refereert daarbij aan Italië, wat volgens hem een goed voorbeeld is van hoe het ook kan: "zelf beslissen de grenzen te sluiten, dan komt er ook niemand meer binnen".
Van Dalen (CU-SGP) ziet dat anders wat EU-slagkracht betreft. "Er zijn genoeg voorbeelden dat het Europarlement wel wat voor mekaar krijgt."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
ECR met of zonder FvD/Van Dalen?
Forum voor Democratie-lijsttrekker Dirk Jan Eppink zei eerder in Café Europa dat hij ervan overtuigd is dat zijn partij in de Conservatieve Eurofractie ECR komt, met of zonder CU-SGP, dat eerder heeft aangekondigd niet met Forum te willen samenwerken op Europees niveau. Als dat gebeurt, zal Van Dalen inderdaad de ECR verlaten, bevestigt hij. De standpunten op gebied van, onder andere, migratie van beide partijen liggen te ver uit elkaar.
Café Europa t/m 22 mei
In aanloop naar de Europese verkiezingen komen VPRO en EO met een gezamenlijk programma op NPO Radio 1: Café Europa! Vanaf 16 mei ontvangen Chris Kijne (Bureau Buitenland) en Tijs van den Brink (Dit is de Dag) Europese kopstukken voor debat en discussie met elkaar én met het publiek. Vanaf maandag 20 mei komt de uitzending vanuit café Camping Ganspoort in Utrecht, waarbij publiek van harte welkom is.
Gasten:
20 mei: Arnout Hoekstra (SP) en Paul Tang (PvdA)
21 mei: Bas Eickhout (GroenLinks), Esther de Lange (CDA) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren