Politiek
WNL

Oud-informateur Jacques Wallage: 'Wilders, neem het premierschap alsnog op je'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-informateur Jacques Wallage: 'Wilders, neem het premierschap alsnog op je'

PVV-leider Geert Wilders moet zichzelf alsnog opwerpen als minister-president. Dat vindt oud-informateur Jacques Wallage. "Als dit bijna een gewoon kabinet wordt, waarom kan Wilders het dan niet doen? Waarom kan PVV’er Martin Bosma het niet doen? Dat is een reële vraag die de partijen zichzelf moeten stellen", zegt Wallage in Sven op 1.

De oud-informateur (zelf PvdA) adviseert VVD, NSC en BBB om zich royaal op te stellen richting Wilders. Helemaal nu het beoogde kabinet "niet écht extraparlementair is". Zo niet, dan moeten de partijen benoemen waarom de PVV-leider het Torentje niet kan betrekken, aldus Wallage. "Dat mag weleens uitgesproken worden. Waarom is het zo gevaarlijk? Ik weet het wel. Maar laat ze hardop zeggen waarom ze wél samenwerken, maar dat naar buiten toe niet te duidelijk mag worden."

Jacques Wallage (oud-informateur) adviseert Geert Wilders het premierschap zelf op te pakken (22 mei 2024) - Sven op 1

Wilders belooft tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord dat hij zich houdt aan de afspraken met de fractievoorzitters en daarom in de Kamer blijft. "Maar als meneer Omtzigt zich bedenkt zal ik er nog een nachtje over slapen", zegt hij.

Consequent

Persoonlijk ziet de oud-informateur Wilders als premier niet zitten. "Het zou in allerlei opzichten rampzalig zijn. Maar dan moet je niet zo vergaand willen samenwerken met PVV als deze drie partijen doen. Die brengen Wilders aan de macht en geven hem alle ruimte. Als je dat doet, moet je consequent zijn. Laat het hem dan leiden. Het eerlijke antwoord daarop is: omdat we niet zo zichtbaar met de PVV willen samenwerken. En dat vind ik een dubbele bodem hebben."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie