Annemarie Jorritsma: 'Discriminatie is geen links onderwerp'
- Nieuws
- Annemarie Jorritsma: 'Discriminatie is geen links onderwerp'
De Eerste Kamer stemde vanmiddag in met een parlementair onderzoek naar het effect van discriminatiewetten. Hoog tijd, vinden Annemarie Jorritsma (VVD) en Paul Rosenmöller (GroenLinks). In De Nieuws BV vertellen de twee initiatiefnemers dat het onderzoek hard nodig is.
Video niet beschikbaar
Hoe kan het dat discriminatie nog te vaak voorkomt, ondanks de strenge wetgeving? Dat is de kernvraag van een parlementair onderzoek dat de Eerste Kamer wil doen naar het effect van non-discriminatiewetten. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de arbeidsmarkt, het onderwijs, sociale zekerheid en de politie.
Discriminatie is geen links onderwerp
"Dit behoort tot de onderwerpen die zo hardnekkig zijn en waarschijnlijk in de wet wel goed zijn geregeld", zegt Rosenmöller. Volgens Jorritsma is artikel 1 [non-discriminatie] van de grondwet echt van ons allemaal. "Van links tot rechts, iedereen is het ermee eens dat dit een onderwerp is waar je je druk over hoort te maken. Het is toch, ik zou bijna zeggen, een kankergezwel in de maatschappij."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Van de gedachte dat discriminatie vooral een links onderwerp zou zijn krijgt Jorritsma puistjes. "Wij zijn een liberale partij en een liberale partij is tegen discriminatie. Punt." Ze wijst er ook op dat discriminatie breder is dan racisme. "Er is ook discriminatie van mensen die homoseksueel zijn, bijvoorbeeld dat ze niet meer op straat hand in hand kunnen lopen. Dat heeft niets met racisme te maken, maar is wel discriminatie."
Thierry Baudet
Het is volgens Jorritsma belangrijk dat we het onderwerp juist nu bespreken. "Het is niet goed als we het laten passeren en denken dat het wel weer over gaat. Ik denk dat het dan alleen maar erger wordt."
Daarbij verwijst de VVD-fractievoorzitter ook naar de recente uitspraken van Thierry Baudet waarin hij zich afzette tegen de berechting van Nazi-kopstukken na de Tweede Wereldoorlog. "Dat Baudet zelfs de Neurenbergprocessen erbij probeert te halen en dat niet wordt tegengesproken door zijn maten in de Eerste Kamer, dan begin ik toch wel heel ongerust te worden en dan begin ik toch te denken: Het is alleen maar belangrijk dat we het er juist wél over hebben."
Het is het tweede parlementaire onderzoek dat de Eerste Kamer zelf uitvoert in haar ruim tweehonderd jarige bestaan. Vanmiddag stemden alleen SGP, fractie-Nanninga (Ja21), PVV en Forum voor Democratie tegen het parlementaire onderzoek.