Wethouder Pekela: 'Persoonlijk gesprek en maatwerk bieden' over hulp voor bijstandsgerechtigden
- Nieuws
- Wethouder Pekela: 'Persoonlijk gesprek en maatwerk bieden' over hulp voor bijstandsgerechtigden
Volgens een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau is voor ongeveer een derde van de bijstandsgerechtigden een betaalde baan geen haalbare kaart. De wetgeving zou zich minder moeten richten op het begeleiden van mensen naar betaald werk zegt het SCP. Wethouder sociale zaken voor gemeente Pekela, Ellen van Klaveren, wil maatwerk bieden voor deze mensen.
SCP: baan voor een derde van bijstandsgerechtigden niet haalbaar
Video niet beschikbaar
Mensen in de bijstand moeten via de Participatiewet begeleiding krijgen in het vinden van een betaalde baan. Voor een derde van de bijstandsgerechtigden is dat dus niet haalbaar zegt het SCP. Van Klaveren is het oneens met het SCP: "Er zijn zoveel mogelijkheden, wij laten mensen meedoen naar hun kunnen, dat kan een volledig betaalde baan zijn, een parttime baan zijn maar het kan ook vrijwilligerswerk zijn." De focus moet liggen op mensen betrekken in de samenleving, dat stellen zowel het SCP als Van Klaveren.
Bureaucratie aan de kant
Van Klaveren merkte een enorm verschil in de omgang met de bijstandsgerechtigden door te veranderen van aanpak. "Vroeger ging het allemaal via de computer, heel bureaucratisch, mensen waren daardoor niet zichtbaar. Wat er mist is het persoonlijke contact." Dat heeft de gemeente toegepast om met de inwoners die in de bijstand zitten te praten. Van Klaveren: "We zijn naar ze toegegaan, en we hebben echt fysieke keukentafelgesprekken gevoerd. Alle problemen hebben we afgepeld."
Maatwerk
Hierdoor heeft de gemeente Pekela een goed beeld gekregen van wat er speelt bij de mensen in de bijstand en kunnen ze één voor één geholpen worden aldus Van Klaveren. De gemeente houdt rekening met de persoonlijke situatie van de persoon in kwestie en diens afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast brengt de gemeente werkgevers en mensen die op zoek zijn naar werk bij elkaar met als boodschap aan de werkgevers om wat geduld te hebben met deze mensen. "Als ze een beetje extra tijd nodig hebben om naar die betaalde baan toe te komen, dan investeren wij daarin als gemeente." Het is grotendeels gelukt om iedereen naar een betaalde baan te krijgen, maar de gemeente ziet ook dat het moeizamer gaat bij bijvoorbeeld (chronisch) zieke mensen. "Sommige mensen zijn niet geschikt voor betaald werk, maar die kunnen op een andere manier bijdragen, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen bij een vereniging" vult de wethouder aan.
Opbloeien
Deze aanpak werpt zijn vruchten af ziet de wethouder sociale zaken: "Mensen bloeien helemaal op. Ze hebben altijd gehoord dat ze er niet toe doen en hierdoor krijgen ze weer zelfvertrouwen."
Momenteel wordt de Participatiewet herzien. Het Sociaal en Cultureel Planbureau stelt dat de nieuwe Participatiewet zich niet alleen moet richten op het begeleiden naar werk. Op die manier sluit de wet beter aan bij mensen die nu nog geen betaald werk kunnen verrichten.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.