Politiek
EO

Ab Klink verdedigt marktwerking in de zorg: 'Kijk naar de feiten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ab Klink verdedigt marktwerking in de zorg: 'Kijk naar de feiten'

De marktwerking in de zorg is mislukt. Dat zei Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW gisteren. Onzin, zegt voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink. "Nederland heeft één van de goedkoopste stelsels ter wereld."

Is het huidige zorgstelsel onhoudbaar? (24 september 2024) - Geld of je leven

De maandelijkse premie van DSW ligt in 2025 bijna 10 euro per maand hoger dan dit jaar: 158,50 per maand. De premie van DSW – die altijd als eerste bekend wordt – is doorgaans een voorbode van de premieverandering bij andere verzekeraars. Waarschijnlijk verhogen die de premie ook fors. De Groot vreest dat de zorgpremie voor steeds meer Nederlanders niet te betalen is. De marktwerking is mislukt, vindt hij.

'Minder wachtlijsten'

Klink, die namens het CDA van 2007 tot 2010 minister van Volksgezondheid was, was verantwoordelijk voor het verder liberaliseren van de zorg. Hij vindt het onzin dat het mislukt is. "Nederlanders besteden zo’n 10 procent van ons inkomen aan zorg. Toen ik de politiek verliet was dat 12 á 13 procent, dus het is relatief gedaald", zegt hij. "Andere landen met hetzelfde productieniveau zitten vaak hoger. We hebben veel minder wachtlijsten dan het Verenigd Koninkrijk en Duitsland en de kwaliteit van de zorg is goed." Twee relatief dure delen van de zorg - ouderenzorg en jeugdzorg - kennen juist geen marktwerking, zegt Klink.

Uit een onderzoek van het Commonwealth Fund werd het zorgsysteem in Nederland onlangs geprezen, vertelt Klink. Het onafhankelijke instituut vergeleek tien Westerse landen met elkaar en Nederland werd daarin tweede (alleen Australië was beter, red.). "Als je naar de feiten kijkt en niet naar sentimenten, dan doet het Nederlandse zorgstelsel het beter dan welk stelsel ook."

Oplossingen

Klink geeft toe dat de zorg nog wel beter kan. Volgens De Groot van DSW kan dit door marktwerking te vervangen voor samenwerking. Hier is Klink het niet mee eens. "Samenwerking in de zorg is juist gediend bij marktwerking, maar dan moet je hem wel goed invullen. Een verzekeraar kan ziekenhuizen en verpleeginstellingen die betere invulling geven aan samenwerking, betere contracten geven. Dat gebeurt ook. Ze kunnen een hogere prijs betalen op het moment dat een instelling beter samenwerkt of een meerjarig contract afsluiten in plaats van een eenjarig contract", zegt hij.

Een andere oplossing is meer passende zorg en zorginstellingen niet meer 'per product' betalen, maar ziekenhuizen een bepaald budget geven. "Ik heb zelf op de stoel gezeten van een bestuurder van een zorgverzekeraar (VGZ, red.) en wij zetten in op passende zorg. De financiële prikkel viel daarmee de andere kant op: dat je niet te veel ging doen maar maatwerk ging leveren. Dit leverde heel veel kostenbesparing op en maakte de zorg beter", aldus Klink.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie