Protesten en onrust na controversiële verkiezingsuitslag in Venezuela
- Nieuws
- Protesten en onrust na controversiële verkiezingsuitslag in Venezuela
In Venezuela beweren zowel president Maduro als de oppositie dat ze de presidentsverkiezingen hebben gewonnen. De meeste Venezolanen lijken echter vooral te twijfelen aan Maduro's bewering dat hij nog een termijn als president kan blijven. In Caracas, de hoofdstad van Venezuela, gingen veel mensen de straat op. Zuid-Amerika correspondent Nina Jurna vertelde erover in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
De oppositie vermoedt grootschalige fraude en beweert driekwart van de stemresultaten in handen te hebben die hun overwinning zouden bewijzen. Voorafgaand aan de verkiezingen wezen onafhankelijke peilingen nog op een overweldigende meerderheid van 70 procent voor de oppositie. De oppositiepartijen beschuldigen Maduro van verkiezingsfraude en zien de late aankondiging van de uitslag, zes uur na het sluiten van de stembureaus, als verdacht.
Massale protesten in Caracas
Tijdens een toespraak waarin Maduro zijn overwinning vierde, gingen in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, veel mensen de straat op om tegen de uitslag te demonstreren. De betogers, die lawaai maakten met potten en pannen en wegen blokkeerden, verzamelden zich onder andere bij het presidentieel paleis. De politie reageerde met traangas op verschillende plekken om de menigte uiteen te drijven.
"De oppositie roept de bevolking op tot kalmte, ondanks de grote onvrede," bericht correspondent Nina Jurna vanuit Caracas. "Ze hebben een plan om de officiële cijfers te publiceren en hopen dat dit de regering van Maduro intern zal verdelen. De oppositie vraagt hun aanhangers om aanstaande dinsdag om 11.00 uur vreedzaam bijeen te komen in hun wijken en geen geweld te gebruiken."
Internationale reacties op de verkiezingen
Internationaal is er wisselend gereageerd op de voorlopige uitslag. Diverse Latijns-Amerikaanse landen en de Verenigde Staten roepen op tot volledige transparantie over het telproces. Panama heeft inmiddels alle diplomatieke relaties met Venezuela opgeschort. De Europese Unie sluit zich aan bij de oproep tot openheid. Daarentegen hebben Rusland, China, Bolivia en Cuba hun felicitaties aan Maduro overgebracht.
De situatie in Venezuela blijft gespannen. Met miljoenen Venezolanen die al het land zijn ontvlucht vanwege de economische crisis en politieke repressie, wordt gevreesd dat een voortzetting van Maduro's bewind zal leiden tot nog meer vluchtelingen. De buurlanden, die al onder druk staan door de vluchtelingenstroom, zien met angst en beven de toekomst tegemoet.
Venezuela
De Olympische Spelen bij NPO Radio 1
Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.
Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.