Buitenland
NOS

Maduro uitgeroepen tot winnaar verkiezingen Venezuela, zorgen om fraude

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maduro uitgeroepen tot winnaar verkiezingen Venezuela, zorgen om fraude

De Venezolaanse president Nicolás Maduro is uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen in het land. Hoewel er vooraf tekenen waren dat de kandidaat van de gezamenlijke oppositie de winst zou grijpen, zegt de kiescommissie dat de overwinning toch naar de socialistische Maduro gaat, die sinds 2013 aan de macht is. Correspondent Nina Jurna praat ons bij in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Volgens het hoofd van de kiescommissie heeft Maduro 51 procent van de stemmen binnengehaald. De oppositie zou 44 procent van de stemmen hebben gekregen, blijkt volgens hem uit de voorlopige resultaten na het tellen van 80 procent van de stemmen.

De oppositie vreesde vooraf voor gesjoemel bij het tellen van de stemmen. Het feit dat de eerste uitslagen zes uur na het sluiten van de stembussen op zich lieten wachten, doet hun vermoeden van fraude toenemen.

Zorgen over fraude

Vertegenwoordigers van de oppositie zeggen dat ze uit zelf opgevraagde stemresultaten bij diverse stembureaus konden opmaken dat hun gezamenlijke kandidaat, Edmundo González, fors op voorsprong lag. De officiële resultaten per stembureau moeten nog openbaar worden gemaakt. De kiescommissie zegt dat vandaag nog te zullen doen.

"Het hing al boven de markt. Alle onafhankelijke peilingen wezen uit dat de oppositie zou gaan winnen. Maar het is een autoritair bewind, dus de angst was wel dat Maduro op die manier de verkiezingen naar z'n hand ging zetten", aldus correspondent Nina Jurna.

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken zegt dat hij "serieuze zorgen" heeft dat de uitslagen "niet de wens van het volk weerspiegelen". Hij roept de kiescommissie op om een gedetailleerd overzicht van de getelde stemmen te publiceren. De Chileense linkse leider Boric zegt geen uitslag te accepteren die niet te verifiëren is. "Het regime van Maduro moet beseffen dat de uitslagen die het gepubliceerd heeft, moeilijk te geloven zijn."

In een eerste reactie noemt Maduro zijn overwinning "een triomf voor vrede en stabiliteit". Voorafgaand aan de verkiezingen had hij gewaarschuwd voor een bloedbad als hij zou verliezen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie