Buitenland
NOS

Historische verkiezingen in Venezuela: de oppositie kan winnen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Historische verkiezingen in Venezuela: de oppositie kan winnen

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas hangen bijna alleen maar posters van de huidige president Maduro. Toch lijkt het erop dat juist de oppositie voor het eerst sinds 25 jaar goede kans maakt om de verkiezingen te winnen. Zondag gaat Venezuela naar de stembus, en dat wordt om meerdere redenen spannend.

Venezuela kiest

Video niet beschikbaar

Politieke crisis

De Venezolaanse regering, die al 25 jaar aan de macht is, doet zijn best om kiezers aan zich te binden. Zo bieden ze bijvoorbeeld voedselpakketten en bonussen voor bewoners van arme wijken. Voorheen kon Maduro en zijn partij rekenen op veel stemmen uit die gebieden.

Maar nu niet meer, vertelt correspondent Nina Jurna in het Radio 1 journaal. Veel mensen zijn teleurgesteld in de regering. Het land verkeert al jarenlang in een economische en politieke crisis. Van de vrijheid die aan hen is beloofd, is geen sprake. “Mensen willen niks meer met de regering te maken hebben. Ze nemen ook geen voedselpakketten meer van ze aan.”

Eerlijke verkiezingen

Wat volgens Jurna ook bijzonder is aan deze verkiezingen, is dat de oppositie überhaupt mee kan doen aan de verkiezingen. Dat is de afgelopen jaren nooit gelukt. Partijen werden uitgesloten, of ze deden zelf niet mee omdat ze niet geloofden in eerlijke verkiezingen. Voor het eerst hebben ze zich nu verenigd, en staat de hele oppositie achter presidentskandidaat Edmundo Gonzalez, een vrij onbekende oud-diplomaat. Ook de zeer populaire oppositieleider María Corina Machado steunt hem.

En zo kan het dat de oppositie voor het eerst sinds vele jaren een serieuze kans maakt. Volgens onafhankelijke peilingen zou de oppositie zelfs 70 procent van de stemmen kunnen binnenhalen. Bij het afsluiten van de campagne gisteren was het druk; met toeters en vlaggen liepen mensen over straat. “Dat is een teken van grote steun voor de oppositie”, weet Jurna.

Kopstukken oppositiepartij Venezuela opgepakt

Kopstukken oppositiepartij Venezuela opgepakt

Kopstukken oppositiepartij Venezuela opgepakt

Fraude

Het zou historisch zijn als de oppositie wint. Dat maakt al dat het zondag een spannende dag wordt in Venezuela. Maar ook na het tellen van de stemmen zal die spanning nog niet over zijn. Zal president Maduro de uitslag accepteren, als de oppositie wint? “Dat is de grote vraag”, legt Jurna uit. “Maduro heeft al gezegd dat hij dat niet zal accepteren. Hij heeft al gedreigd dat er dan een burgeroorlog kan komen, en sprak over een bloedbad.”

Experts zeggen dat Maduro in staat is om te frauderen. Maar dan is het de vraag of de Venezolanen dat zullen accepteren, nu de oppositie er duidelijk zo goed voor staat. “Als mensen denken dat de verkiezingen gestolen zijn, dan gaan ze massaal de straat op.”

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie