Politiek
EO

Pieter Omtzigt: Tweede Kamer moet zich niet bemoeien met individuele gevallen als Mikael

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Omtzigt: Tweede Kamer moet zich niet bemoeien met individuele gevallen als Mikael

Zeven partijen in de Tweede Kamer deden vandaag een oproep om de 11-jarige Mikael niet uit te zetten naar Armenië. NSC-leider Pieter Omtzigt tekende niet. "We dreigen als Tweede Kamer weer individuele zaken te gaan beoordelen. In een normale, gezonde democratie moeten we dat niet doen", zei hij in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Omtzigt vindt dat de rechter gaat over de beslissing. "De hoogste rechter in Nederland heeft besloten dat er geen recht is op asiel", zegt hij. De Tweede Kamer moet er vervolgens geen uitspraken meer over doen. "Die moeten het kader goed neerzetten en het vorige kabinet heeft een discretionaire bevoegdheid (de bevoegdheid om in een individueel geval een uitzondering te maken, red.) gelegd bij de directeur van de IND."

De NSC-leider vindt wel dat de zeven oppositiepartijen (GroenLinks-PvdA, D66, SP, PvdD, ChristenUnie, Volt en Denk) die de oproep in de Volkskrant deden het mogen doen. "Zij hebben vrijheid van meningsuiting en ik snap het medeleven met Mikael, maar je moet de wet dan aanpassen. Die voorstellen zullen we tegemoet zien."

Andere asielprocedure

Het kabinet waar NSC deel van uitmaakt, wil de asielprocedure strenger maken. Daar staat Omtzigt ook achter. "Het liefst heb ik één goede procedure en één beroepsmogelijkheid", zegt hij. Ook de IND zou dan één keer in beroep mogen gaan. "Het Nederlandse asielsysteem is relatief mild, maar je moet het draagvlak behouden", aldus de NSC-leider.

Tijs van den Brink sprak Omtzigt vanuit een spliksplinternieuw partijbureau van NSC in Amersfoort. De partij bestaat vandaag precies een jaar.

Pieter Omtzigt over 1 jaar NSC, het kabinet en Mikael

Video niet beschikbaar

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie