Zihni Özdil: 'De Provo's hebben ervoor gezorgd dat wij vandaag de dag hier in Nederland vrij kunnen demonstreren'
- Nieuws
- Zihni Özdil: 'De Provo's hebben ervoor gezorgd dat wij vandaag de dag hier in Nederland vrij kunnen demonstreren'
Atoomwapens, het lerarentekort en stikstofmaatregelen. Allemaal redenen voor mensen om de straat op te gaan en te demonstreren. Dat demonstratierecht hebben we hier in Nederland en daar maken we ook regelmatig gebruik van. In het Museum van de Democratie van De Nieuws BV vraagt voormalig Kamerlid en historicus Zihni Özdil zich af of we wel weten aan wie we dat demonstratierecht te danken hebben. Daarom zet hij een doosje krenten bij in de collectie. Ter herinnering aan de groep die het demonstratierecht in Nederland heeft verruimd: de Provo's.
Video niet beschikbaar
In de jaren '60 kwam een groep jongeren in opstand tegen de gevestigde orde. Ze wilden meer inspraak, minder hiërarchie en meer democratie. Deze jongeren werden de 'provo's' genoemd. Om hun idealen kracht bij te zetten gingen de provo's de straat op. Er werd niet met de harde hand gedemonstreerd, maar ludieke acties werden verzonnen en uitgevoerd.
Een van de bekendste acties van de provo's is het 'witte fietsen plan'. De bedoeling hiervan was om witte fietsen door Amsterdam te verspreiden en te delen. Iedereen kon een witte fiets gebruiken. Dit was een signaal tegen de 'asfaltterreur van de gemotoriseerde bourgeoisie'.
De Provo's hebben ervoor gezorgd dat wij vandaag de dag hier in Nederland vrij kunnen demonstreren
Een doos met krenten
Een andere bekende actie is het uitdelen van krenten op het Spui in 1966. Özdil: "Koosje Koster stond daar een doos krenten uit te delen. De politie raakte hierdoor in verwarring en wisten niet wat ze daarmee moesten doen.
Toen hebben ze haar opgepakt en een nacht in de cel gezet." Koosje koster stond de krenten uit te delen tegen de krenterigheid van de Nederlanders.
Dit is dan ook de reden dat Özdil een doosje krenten bijzet in de collectie van het Museum van de Democratie. "De Provo's hebben ervoor gezorgd dat wij vandaag de dag hier in Nederland vrij kunnen demonstreren. Dit hebben ze gedaan in twee jaar tijd.
De geschiedenisboeken besteden daar veel te weinig aandacht aan en daarom is het belangrijk dat het Museum van de Democratie dat wel doet", aldus Özdil.