Politiek
EO

Tjeerd de Groot (D66) wil 'klimaatkwartje' op vlees: 25 cent per kilo

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Tjeerd de Groot (D66) wil 'klimaatkwartje' op vlees: 25 cent per kilo

Het kabinet onderzoekt het invoeren van een heffing op vlees. Uitstekend idee, vindt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij wil een 'klimaatkwartje': een taks van 25 eurocent per kilo vlees, die direct naar de boeren gaat. "De boeren krijgen nu een kwartje te weinig", zegt hij in Dit is de Dag. Caroline van der Plas (BBB) is kritisch.

Tjeerd de Groot (D66) en Caroline van der Plas (BBB) in Dit is de Dag

Video niet beschikbaar

Volgens De Groot moeten we nodig minder vlees gaan eten. Volgens de D66'er bungelen we onderaan de Europese lijstjes als het gaat over de kwaliteit van onze natuur en ons water: "We zijn het slechtste jongetje van de klas", zegt hij. Dit moeten we met z’n allen oplossen en een vleestaks helpt daarbij: "Op deze manier kunnen we allemaal bijdragen!"

De boeren worden teveel uitgeknepen, vindt De Groot: "Ze zijn een verdienmodel van de veevoerindustrie en bestrijdingsmiddelenverkopers." De 25 cent per kilo aan de boeren geven is "een mes dat snijdt aan twee kanten", aldus het Kamerlid.

'Leg de rekening niet bij de burger'

Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging voelt niks voor het idee van De Groot. Volgens haar komt de rekening met een taks te veel bij de burger te liggen: "Mensen kunnen hun rekeningen nu al niet meer betalen", zegt ze in Dit is de Dag. De timing, nu de energierekening hoog is en de benzine duur, kan ook niet slechter, vindt ze: "Het is echt elitair, vanuit een ivoren toren."

Dat de boeren meer voor hun vlees moeten krijgen, is ze het echt er wél eens met De Groot, maar ze voelt veel meer voor een fonds waar supermarkten geld in storten, zoals ook in Duitsland bestaat. "Het geld moet uit de keten komen", vindt Van der Plas.

Echte prijs

De Groot vindt dat consumenten sowieso niet de echte prijs voor vlees betalen. De 30 miljard die het kabinet nu moet uitgeven om de natuur te herstellen, is deels terug te herleiden op vleesconsumptie, vindt hij. Ook de zorg maakt veel kosten door obesitas, mede omdat mensen te veel ongezond vlees eten. Duurder vlees maakt gezondere producten, zoals groente, relatief goedkoper.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie