Na drie jaar 'oorlogsmoeheid' in Oekraïne? 'Ze zijn sterk en gaan hun land nooit opgeven'
- Nieuws
- Na drie jaar 'oorlogsmoeheid' in Oekraïne? 'Ze zijn sterk en gaan hun land nooit opgeven'
Het is vandaag drie jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon nadat Rusland het land binnenviel. Sinds Donald Trumps inauguratie zijn de spanningen opgelopen, aangezien de Amerikaanse president een deal wil sluiten met Rusland, zonder Oekraïne en de EU daarin te betrekken. "Oekraïners zijn ongelooflijk sterk, zowel fysiek als mentaal", zegt de Oekraïense hospik Khristina bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Khristina, die uit veiligheidsoverwegingen haar achternaam niet deelt, werkt als hospik in de Oekraïense oorlogsgebieden. En dat is een gevaarlijke positie, aangezien medici het "eerste target" zijn en "continu" worden aangevallen, vertelt Khristina. "We mogen niet meer naar de frontlinie, omdat we gelijk aangevallen worden."
Onderhandelen
Trumps onderhandelingen met Poetin vergroten de hoop op vrede onder Oekraïeners in ieder geval niet, vertelt Khristina. "Wat voor gesprekken hebben we het over als Oekraïne niet aan tafel zit? Hij zou de beste onderhandelaar zijn, maar dat doet hij niet. Het is geen gesprek, het is chantage." Volgens Khristina is het geen "gelijkwaardige" onderhandeling op dit moment.
Generaties met trauma
Auteur Tommy Wieringa zet zich op meerdere manieren in tegen de oorlog in Oekraïne, maar vreest dat de oorlog "nog lang niet" is afgelopen. "Het zal nog generaties nawerken", meent de schrijver. "Straks heb je een land met getraumatiseerde mensen die terugkomen in een maatschappij. Het zijn verontrustende situaties voor mensen die een oorlog hebben meegemaakt."
Oorlogsmoeheid
Bovendien vindt Wieringa de "oorlogsmoeheid" die mensen ervaren "weerzinwekkend". "Je hebt nog geen zak gedaan en je hebt er al tabak van." En dat terwijl Oekraïeners al drie jaar lang "onverzettelijk" aan het front staan. "Aan iedere Europeaan is het de opdracht om voor vrijheid te staan, anders zijn we dat niet waard. We hebben er zeer direct mee te maken."
Khristina schaart zich achter Wieringa en prijst de strijders aan het front. "Oekraïners zijn ongelooflijk sterk, zowel fysiek als mentaal. Het leven gaat door. Ze hebben het idee: wij kunnen niet opgeven. De stad verlaten is opgeven. Ze zijn sterk en gaan hun land nooit opgeven."
'Voor wie is het dan vrede?'
"Oekraïners weten wat hen te wachten staat als Rusland wint. Dan komt er een genocide en gruwelijke martelingen", aldus Wieringa. De auteur meent dat Trump zich "modelleert" naar Poetin en onder de indruk van hem is. "De mensen zijn moe van de discussies over vrede en het concept van vrede. Voor wie is het dan vrede: Trump, Poetin of de Oekraïners?" vraagt Khristina zich af.
Verkiezingen
Wieringa meent ook dat Poetin en Trump aansturen op nieuwe verkiezingen in Oekraïne om deze vervolgens te kunnen manipuleren. "Ze willen zichzelf in het zadel helpen." Khristina benadrukt dat Zelensky democratisch gekozen is. "Trump is een zakenman en heeft interesse in Oekraïne. Daar gaat Oekraïne niet mee akkoord", voegt de hospik toe.
"We moeten de open democratie krachtiger verdedigen", concludeert Wieringa. Khristina vreest dat er een stilte voor de storm bezigt. "Als we het over vrede hebben, zet Rusland een stap naar achter. Maar dat gebeurt niet, het wordt erger. Stilte betekent dat het erger wordt."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!