Politiek
WNL

Sharon Dijksma (VNG): dit kabinet creëert eigen asielcrisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sharon Dijksma (VNG): dit kabinet creëert eigen asielcrisis

VNG-voorzitter Sharon Dijksma waarschuwt dat het kabinet bezig is om een eigen asielcrisis te creëren. Volgens de burgemeester van Utrecht worden de verwachtingen van stemmers, die dachten dat het asielvraagstuk opgelost zou worden, niet waargemaakt. "Men zal op enig moment iets moeten uitleggen aan de inwoners die dachten beter af te zijn."

Video niet beschikbaar

"Ik vind het heel cynisch dat de mensen die dachten dat de situatie in het migratiedossier daadwerkelijk anders zou worden, in ieder geval in het begin eerder te maken krijgen met meer problemen dan minder", zegt Dijksma in Sven op 1. "Ik denk niet dat dat de bedoeling is geweest van dit kabinet."

Eerder waarschuwde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat de spreidingswet pas van tafel kan als andere maatregelen van kracht zijn, maar die oproep lijkt aan dovemansoren gericht. Volgens Dijksma veroorzaakt het kabinet een eigen asielcrisis. "Dat is eigenlijk wat ik zeg, ja."

Ze noemt de asielmigratie op dit moment niet het grootste probleem voor gemeenten. "We zien dat Ter Apel overloopt en dat heeft te maken met een gebrek aan regie vanuit het kabinet op het zoeken naar plekken. Dat zijn we vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten nu zelf aan het doen."

Crisiswet

Met een crisiswet zijn de problemen niet als sneeuw voor de zon verdwenen, waarschuwt Dijksma. "Dat denkt de minister (Marjolein Faber, red.), maar ik denk van niet." Bovendien is "er niet zomaar de juiste grondslag" voor een crisiswet. "Na de inval van de Russen in Oekraïne, had Polen in één nacht misschien wel 100.000 vluchtelingen voor de deur. Dan is er sprake van een noodsituatie. Wij hebben geen asielcrisis, maar veel meer een opvangcrisis."

Dijksma gaat verder: "Als je niet uitkijkt, wordt het een gecreëerde crisis. We zijn met z'n allen best wel in staat om de opvangplekken te realiseren. Maar het moet wel gebeuren met behulp van Den Haag. We kunnen het niet allemaal alleen." Ze maakt zich zorgen over het asielvraagstuk, maar "er zijn grote zorgen, die te maken hebben met het bredere asielbeleid en het gebrek aan regie, of met het averechtse effect van voorstellen die het huidige kabinet doet".

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1. - Sven op 1

'Laten we echte probleem onder ogen zien'

Dijksma begrijpt dat er in Nederland discussie is over asielmigratie. "Als je naar de cijfers kijkt, zouden we er veel beter aan doen om een diepgaande discussie te hebben over de arbeidsmigratie. Laten we het echte probleem met elkaar onder ogen zien", roept ze op. Ze vindt dat bijvoorbeeld de landbouwsector en transportsector hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

"In die sectoren worden veel goedkope arbeidskrachten naar Nederland gehaald, die niet altijd een bijdrage leveren aan de verdiencapaciteit van Nederland. Ik ben benieuwd of de achterban van deze coalitie ingrepen durft te doen in de sectoren waar ze zelf veel vertegenwoordigers hebben."

Nieuwe termijn

Morgen neemt Dijksma afscheid van partijgenoot en afscheid van burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, die vijftien jaar de baas was op het stadhuis. Zelf is Dijksma niet van plan om afscheid te nemen; ze plakt er graag een tweede termijn aan vast. "Voorlopig heb ik dat wel op mijn lijstje staan. Je moet investeren in je stad en dat kost gewoon tijd."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie