Goede inburgering valt of staat bij goed taalonderwijs
- Nieuws
- Goede inburgering valt of staat bij goed taalonderwijs
In de Tweede Kamer wordt vanavond gesproken over de nieuwe inburgeringswet. Een heel belangrijk onderdeel van inburgering is natuurlijk de taal! Maar de taaldocenten zijn ontevreden over hoe ze worden behandeld en betaald. In De Nieuws BV praten Esther Hettema, voorzitter van de Beroepsvereniging voor taaldocenten, en Gijs van Dijk van de PvdA over de wet en de status van de taaldocenten.
Video niet beschikbaar
Zonder taal, geen inburgering. Het is de basis om mee te kunnen doen aan de Nederlandse maatschappij. Toch loopt dat niet altijd soepel. Taaldocenten zijn ontevreden over hoe ze worden behandeld en betaald en dat terwijl goede docenten essentieel zijn. Maandagavond spreekt de Tweede Kamer over de nieuwe inburgeringswet, waardoor inburgering de verantwoordelijkheid van gemeentes wordt.
'Ze krijgen niet doorbetaald tijdens vakanties en ziekte'
Volgens PvdA-kamerlid Gijs van Dijk is het ook belangrijk om de situatie van taaldocenten te bespreken. “We hebben tien jaar lang taaldocenten en de mensen die naar Nederland komen verwaarloosd”, zegt hij. Door de inburgering aan de markt te geven worden docenten volgens hem vaak onderbetaald. Esther Hettema, voorzitter van de Beroepsvereniging voor taaldocenten, hoorde over veel schrijnende situaties. “Taaldocenten moeten verplicht als ZZP’er aan de slag voor enorm lage tarieven. Ze krijgen niet doorbetaald tijdens de vakanties en ziekte, krijgen geen tijd voor voorbereidingen en reiskosten worden niet vergoed.”
Dat moet anders vinden Van Dijk en Hettema, omdat het volgens hen ten koste gaat van de kwaliteit van het taalonderwijs. “Sommigen blijven het volhouden omdat ze het echt vanuit hun hart doen, maar veel goede docenten gaan op een gegeven moment weg”, legt Hettema uit. Het plan van de overheid is om de gemeentes verantwoordelijk te maken voor de inburgering. “Dat gaat soms goed, maar een aantal gemeentes kiest prijs boven kwaliteit”, vreest ze. “Waar je vroeger nog uit meerdere werkgevers kon kiezen, heb je er straks nog maar één of twee. Dat wordt stikken of slikken”, zegt Hettema.
Kwaliteitswaarborging
Om te voorkomen dat taaldocenten er opnieuw de dupe worden, wil Van Dijk het maandagavond ook over hun positie hebben in de Kamer. Het liefst zou hij zien dat dat in de inburgeringswet opgenomen wordt, maar de snelste weg is volgens hem om de behandeling van docenten in de aanbesteding te laten benoemen. “Wij willen dat daar naast kwaliteitskenmerken, ook de positie en betaling van docenten in benoemd wordt”, legt het Kamerlid uit.
Dat vraagt volgens Van Dijk veel van gemeentes. De Beroepsvereniging pleit daarom om een kwaliteitswaarborging autonoom vast te leggen. “Een manier zou kunnen zijn bij onafhankelijk kwaliteitsinstituut ‘Blik op Werk’, zij schrijven elk jaar een handleiding. De kwaliteit kan vastgelegd worden in de handleiding”, zegt Hettema. Om het keurmerk te behouden worden taalscholen vervolgens jaarlijks getoetst op die handleiding.