Hoe zou de politiek er nu uitzien zonder corona?
- Nieuws
- Hoe zou de politiek er nu uitzien zonder corona?
"De vier coalitiepartijen zouden bezig zijn zich te profileren", denkt politiek commentator Kees Boonman hardop in Spraakmakers. In de studio wordt voor heel even gedaan of corona niet bestaat. Hoe zou de politiek er dan uitzien?
"Het leuke aan dit experiment", zegt Boonman, "is dat wat we voorspellen zeker weten niet uitkomt." In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021, waren de coalitiepartijen nu waarschijnlijk bezig geweest zich te onderscheiden op de punten waarvan ze denken kiezers te trekken.
Steun voor Rutte
Hoe zou de steun voor Rutte zijn geweest? Voor de crisis had zo'n 25 tot 35 procent van de bevolking vertrouwen in de Minister-President – nu is dat 75 procent. "Er werd gezegd, de houdbaarheidsdatum van Rutte komt in zicht."
Door de coronacrisis liggen de verhoudingen anders. "Waarom zouden fractiekandidaten van de VVD überhaupt nog hun mond open doen? Sterker nog, misschien moeten ze hun mond houden en wachten tot 18 maart en heeft de VVD dan misschien 76 zetels." Toch kan ook dat snel omslaan, analyseert Boonman, die ziet hoe mensen steeds meer klagen over onduidelijkheid na bijvoorbeeld een persconferentie.
Schouders eronder of strijden?
In de eerste fase van de crisis trad de regering eensgezind op, maar met de verkiezingen is het onvermijdelijk dat diezelfde politici de strijd met elkaar gaan opnemen. Journalist Hella Hueck vindt het erbij horen. "Ik denk dat het elke keer aan het eind van een kabinetsperiode zo gaat."
Het verschil is, dat door corona de focus in de maatschappij anders ligt. "Als er geen corona was geweest hadden we ons nog meer druk gemaakt over elke tweet die Baudet eruit gooit."
Profileren op klimaat
Ook het speerpunt van GroenLinks, de energietransitie, is op de achtergrond geraakt. Zij zullen weer terrein moeten veroveren, denkt Hueck.
Strenge klimaatregelingen waarbij de vervuiler betaalt en mensen extra belast worden, daar kun je niet mee aankomen als mensen de eindjes aan elkaar knopen, zegt Boonman. "Er wordt bij GroenLinks nagedacht of ze daar wel op moeten inzetten."
PvdA-leider Lodewijk Asscher zet al langere tijd in op zekerheid voor de burger, zekerheid van inkomen en de flexibele schil. Hella Hueck denkt dat de partij blij is dat ze de klimaatagenda niet altijd omarmt heeft. "De burger is daar niet zo me bezig, die denkt: heb ik straks een baan en kan ik rondkomen?"
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.