Politiek
KRO-NCRV

Kabinet-Schoof zonder gerust gemoed de zomerreces in: 'kabinet breed, een gênante vertoning'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet-Schoof zonder gerust gemoed de zomerreces in: 'kabinet breed, een gênante vertoning'

Het ging er, op de laatste dag voor het zomerreces, hevig aan toe in de Tweede Kamer. De Telegraaf beschrijft het in het hoofdredactioneel commentaar als 'Fractieleiders mogen zich schamen voor schertsvertoning in de Kamer'. Hoe kijken we terug op dit debat in de Tweede Kamer?

Video niet beschikbaar

Journalist Margriet Brandsma denkt dat een ieder die het debat gister heeft gezien, het een gênante vertoning zal vinden. "Dit kwam niet door één iemand, maar kamerbreed. Van tweets tot afvallen." Veel luisteraars zijn het hiermee eens, zo vergelijkt luisteraar Lies van Loon het kabinet met 'een pittig pest-kleuterklasje'.

Internationaal niveau

Anne van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie, vertelt dat er op internationaal niveau veel belangstelling en nieuwsgierigheid voor de Nederlandse politiek is. "Er werd al met enige verbazing door internationale media gekeken, naar de grote verschuiving richting rechts binnen onze politiek", zegt Van Zoest. "Voorheen heeft Nederland veelal de toon gezet om vooruitstrevend, progressief te zijn en men kijkt vol spanning toe of dat nu erg gaat veranderen."

'Geen inhoud' en 'weinig wijsheid'

"Ik denk dat Nederland een debat over inhoud nodig heeft en nu ging het weer over de personen", zegt Eva Brandemann, voorzitter Jong Sociaal Contract. Volgens Van Loon bevat de Nederlandse politiek weinig tot geen wijsheid. "Er zit een hele nieuwe club. Dat moet wennen, maar men geeft elkaar geen ademruimte."

Volgens JOVD voorzitter Mauk Breser lijken de petten van bewindslieden nog even te moeten wennen op de hoofden. "Het kabinet zou samen een doel moeten hebben en dat ging op dag twee al mis." Brandemann valt op dat NSC en de VVD lijken te realiseren dat deze samenwerking lastig is en dat vertrouwen hierin steeds minder wordt.

Quote

"Hij is nooit het braafste jongetje van de klas geweest, maar dat je in deze mate de door jou zélf gekozen premier aanvalt is buitensporen."

Wilders valt aan

PVV-partijleider Geert Wilders gooide, tijdens het debat, premier Schoof het vuur aan de schenen. Hij zette de premier onder andere weg als 'slappe hap'. Oud-VVD-partijleider Ed Nijpels had iets dergelijks wel van Wilders verwacht, maar niet in deze mate. "Hij is nooit het braafste jongetje van de klas geweest. Men die dat denkt is buitengewoon naïef, maar dat je in deze mate de door jou zélf gekozen premier aanvalt, is buitensporen." Volgens luisteraar Pim van der Made is dit nog nooit eerder gebeurt binnen de Nederlandse politiek.

Waarom Wilders zo het debat instak, is volgens Brandsma zijn manier om te laten zien dat hij de baas is. "Hij was druk bezig met Wilders te zijn en zijn geluid te laten horen in de kamer. Het is nu aan Schoof", zegt Bremer. "Om de PVV groter te maken", zegt Van der Made erover. Al twijfelt hij of er, na dit debacle, überhaupt partijen nog in zee zullen gaan met Wilders.

Gladde balk

"Wilders mag 'slappe hap' zeggen, als hij dat wil", gaf Schoof als reactie op de media. "Een gladde balk, waarbij je van rechts en links constant weer stoten krijgt", zo beschrijft RTL Nieuws Politiek verslaggever Floor Bremer de positie van Dick Schoof tijdens het debat.

"Man, ga met pensioen en lekker genieten", zegt luisteraar Pim van der Made. "Hij kiest zelf, al denk ik niet dat hij hiervoor getekend heeft." Luisteraar Van Loon had te doen met de minister president. "Ik vindt het dapper dat Schoof er staat." Volgens haar is het aan Wilders om te leren samenwerken.

Debat via X

Naast het debat in de Tweede Kamer leek er een paralel debat plaats te vinden via X. "Er ligt een hoofdlijnenakkoord, maar ging alleen maar over een tweet van Agema", zegt Bresser. Hij noemt, onderanderen om deze reden, het debat 'zeer teleurstellend'. "Begrijpelijk dat dat besproken moet worden, maar het is tekenend dat dit nodig is", zegt Bresser.

Bremer hoopt dat de kamer na de zomerreces zich kan hergroeperen. "Om eens echt op de inhoud in te gaan." Volgens de JOVD voorzitter moeten we het kabinet in september, na het reces toch nog een kans geven. "We hebben weinig keus, behalve dat te doen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie