'Het is teleurstellend hoe weinig geld Nederland heeft vrijgemaakt voor het internationaal oplossen van de coronacrisis'
- Nieuws
- 'Het is teleurstellend hoe weinig geld Nederland heeft vrijgemaakt voor het internationaal oplossen van de coronacrisis'
De coronacrisis is een wereldwijd probleem en moet dus ook internationaal aangepakt worden. Hoe Nederland dat doet en hoeveel geld daarvoor wordt uitgetrokken, wordt morgen besproken in de Tweede Kamer. "We lossen deze pandemie niet alleen op als Nederland", zegt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Het debat in de Tweede Kamer over de rol van Nederland in de wereldwijde aanpak van de coronacrisis staat morgen op de planning. "Wij gaan in het debat vragen of het ministerie zich gaat houden aan de belofte om vaccins te doneren aan arme landen. Wat we ook zouden willen dat Nederland zorgt in wereldwijd verband dat farmaceuten hun patenten vrijgeven", vertelt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Daarnaast wil de partij een langetermijnstrategie, want wat wordt de rol van Nederland in de wereldwijde aanpak van de coronacrisis?
"Want we zijn in Nederland niet veilig als de rest van de wereld geen toegang heeft tot vaccins." Daar stemt ook lobbyist Oliver van Loo mee in. Hij lobbyde achter de schermen voor Gavi en COVAX om ervoor te zorgen dat ook Nederland een steentje bijdraagt aan de eerlijke verdeling van coronavaccins.
Erg soepel gaat dat nog niet volgens Van Loo. "Het is teleurstellend en mager hoe weinig geld Nederland heeft vrijgemaakt." Waarna Van Loo de cijfers uiteenzet. "Nederland kwam met 150 miljoen euro. Wat gaf Frankrijk? 1,6 miljard euro. Spanje gaf 1.8 miljard, Duitsland 3 miljard en Engeland 1.2 miljard euro We zijn een klein land, maar in verhouding zouden we 800 miljoen moeten bijdragen."
Solidariteit en eigen gezondheid
"We lossen deze pandemie niet alleen op als Nederland”, reageert Lisa Westerveld. “Natuurlijk vanuit internationale solidariteit maar ook omdat het onze eigen gezondheid treft als we niet nadenken over de rest van de wereld." Los van dat je voor iedereen toegang wil tot vaccins, is het ook nog zo dat als mensen niet gevaccineerd worden, er weer sneller nieuwe mutaties ontstaan. “Daar hebben wij ook weer last van.”
Het kost misschien geld om zoveel mogelijk mensen wereldwijd te vaccineren, maar het levert ook geld op, zegt Van Loo. "Het kost 5 miljard euro om 70% van de wereldbevolking te vaccineren. Dat is best overkomelijk", zegt Van Loo. "Als je kijkt naar wat het steunpakket voor de horeca voor twee kwartalen kost, zit je op hetzelfde bedrag."
Schroom
Toch lukt het Nederland en de welvarende landen niet om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Van Loo: "Terwijl we weten dat het de wereldeconomie 9 biljoen kost als we die 70% niet halen." Een van de redenen waarom het toch niet lukt om dat geld bij elkaar te krijgen, is volgens Van Loo een bepaalde schroom bij een aantal partijen. "Zeker aan het begin van de crisis: we gaan niet praten over mondkapjes in het buitenland als we een Nederland al niet genoeg hebben."