Politiek
KRO-NCRV

Super Tuesday: Wie wordt de Democratische presidentskandidaat?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Super Tuesday: Wie wordt de Democratische presidentskandidaat?

Het is Super Tuesday: een van de belangrijkste dagen voor de Amerikaanse voorverkiezingen. Op deze dag wordt voor een groot deel uitgevochten wie de presidentskandidaat wordt. Met name bij de Democraten een belangrijke strijd, want wie gaat het opnemen tegen president Trump?

Bij de Democraten zijn de progressieve Bernie Sanders en centralisten Joe Biden en Mike Bloomberg nog in de race. Elizabeth Warren doet officieel ook nog mee, maar maakt volgens Amerika-kenner Paul Verhagen geen kans meer op de nominatie voor het presidentschap.

Een kandidaat heeft minstens 1991 gedelegeerden nodig – de partijleden die uiteindelijk de presidentskandidaat nomineren. Vandaag wordt in veertien staten gestemd en worden er 1357 verdeeld en kunnen de kandidaten grote stappen zetten.

Sanders aan kop in eerste staten

In de staten waar tot nu toe is gestemd, is Sanders als winnaar uit de bus gekomen. Maar dat komt niet doordat Sanders daadwerkelijk de meeste stemmen heeft gekregen, legt Verhagen uit. Biden, een 'centrist', moest het tot nu toe nog opnemen tegen Pete Buttigieg en Amy Klobuchar, maar die stapten uit de race om de positie van Biden in het midden te verstevigen.

"Het is eigenlijke een two-man-race: Biden tegen Sanders." De vraag is wat Bloomberg nog gaat doen, die zichzelf presenteert als alternatief voor Biden op het midden. Tot nu toe kwam hij in debatten nog niet goed uit de verf.

Bloomberg financieel interessant

In de eerste staten stond Bloomberg nog niet op het stembiljet – hij zet vol in op Super Tuesday. En hoewel hij in de debatten niet sterk was, heeft hij wel veel vermogen om zijn campagne op te zetten. Tot nu toe besteedde hij een half miljard van zijn eigen geld.

Oud-wethouder Frits Huffnagel komt terug op het debat waarin Sanders de aanval opende op Bloomberg, door te stellen dat ze geen andere miljardair nodig hadden om de huidige uit het witte huis te krijgen. Sanders profileert zich door zich niet te laten sponsoren door het bedrijfsleven. Maar volgens Huffnagel kan Bloomberg hetzelfde zeggen omdat hij 'niet te koop is, maar zijn eigen geld heeft verdiend'.

Daarin versprak Bloomberg zich ook, vult Verhagen aan. "Hij zei ik heb veel politici gekocht, uh, gesteund." Hij vraagt zich af of deze show rondom de verkiezingen wel test wie een goede president is. Huffnagel: "Is hij niet de enige die Trump uit het Witte Huis kan krijgen? Ze hebben er een zooitje van gemaakt, ze hebben vier jaar gehad om met een goede kandidaat te komen."

Te links?

Verhagen: "Politieke wetenschappers zeggen, de voorverkiezingen zijn een slecht idee." Zowel op links als op rechts wordt een verkiezing gehouden waardoor een linke en rechtse figuur worden gekozen. De mensen in het midden blijven over, die allebei niet willen. "Je krijgt een onstabiele situatie in het midden."

Een belangrijk onderdeel van de verkiezingen kunnen wedge issues zijn. Onderwerpen waar je duidelijk voor of tegen bent, zoals abortus, en waarop een aantal stemmers hun stem volledig op baseren.

In 2016 stemden Sanders-stemmers uit principe niet op Hillary Clinton. Nu zal dat mogelijk anders liggen, denkt Verhagen. "Progressieve mensen zullen nog wel op Biden stemmen omdat ze zo'n hekel aan Trump hebben." Andersom ligt dat lastiger vanwege zo'n wedge issue, het schaliegas. Sanders spreekt zich daar tegen uit, maar mensen die dankzij die sector nu werk hebben, zullen niet terug willen naar werkloosheid en mogelijk toch Trump stemmen.

Want dat Trump bij de Republikeinen de voorverkiezingen wint lijkt een gelopen race. En bij de Democraten? Verhagen: "Er lijkt een search te zijn voor Biden, maar dat zie je nog niet terug in de peilingen."

Ster advertentie
Ster advertentie