Van hoofdredacteur naar burgemeester, Pieter Broertjes weet hoe dat moet
- Nieuws
- Van hoofdredacteur naar burgemeester, Pieter Broertjes weet hoe dat moet
BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich wordt burgemeester. Hij gaat de gemeente Vijfheerenlanden in Utrecht leiden. Het is niet de eerste keer dat een hoofdredacteur deze overstap maakt. In 2011 verruilde Pieter Broertjes de Volkskrant voor Hilversum. Broertjes vertelt in Radio EenVandaag wat je vooral wel en niet moet doen.
Video niet beschikbaar
"Heel goed dat hij overstapt. Meer mensen zouden moeten overstappen naar een andere branche", zegt Broertjes in reactie op de stap van Fröhlich. Volgens de oud-hoofdredacteur heeft hij zichzelf, toen hijzelf die stap nam, wel opnieuw moeten uitvinden. Als burgemeester praat je namens de raad, terwijl je als hoofdredacteur vaak je eigen mening kan geven. "De raad is de baas."
Kijkje in de keuken
Broertjes heeft Fröhlich uitgenodigd om langs te komen in Hilversum. "Hij moet in zoveel mogelijk keukens gaan kijken ter voorbereiding." Zelf ging hij destijds onder meer langs bij Eberhard van der Laan in Amsterdam en Ton Rombouts in Den Bosch.
Het is echt een vak, benadrukt Broertjes. Burgemeesters moeten veel borden in de lucht houden. Het is handig goed te weten waar je je wel en niet mee gaat bemoeien. De dossiers worden steeds ingewikkelder.
Op intuïtie
"Het is echt niet alleen lintjes doorknippen en 100-jarigen feliciteren." Als voorbeelden noemt hij vluchtelingenopvang en de MH17 (15 slachtoffers kwamen uit Hilversum, red.). Dat laatste heeft hij op 'intuïtie' gedaan. "Daar zijn geen draaiboeken voor."
Een ander groot verschil is dat een hoofdredacteur zelf kan kiezen wanneer zij/hij in de belangstelling staat, terwijl een burgemeester altijd degene is die vooraan staat of de aandacht trekt.
Slechte krantenkoppen
Ervaring met media helpt wel. Slechte krantenkoppen kunnen oud-journalisten makkelijker relativeren. Veel bestuurders zijn volgens Broertjes bang voor de media, maar hij had dat na 30 jaar in het krantenvak natuurlijk niet meer. "Wat dat betreft is het echt geen slechte vooropleiding."
Een ding moet Fröhlich volgens Broertjes absoluut niet doen: weten wanneer je achter de schermen blijft. Burgemeester staan altijd vooraan, maar soms moet je de wethouders voor laten gaan en de ruimte geven. Je bent deel van een team. De drie belangrijkste woorden zijn: versnellen, verbinden en vertrouwen, zo besluit Broertjes.