Politiek
EO

VVD als laatste der mohikanen voor leenstelsel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD als laatste der mohikanen voor leenstelsel

In 2015 werd de basisbeurs vervangen door het sociaal leenstelsel. Het stelsel werd bij aanvang gesteund door de VVD, de PvdA, D66 en GroenLinks. Inmiddels is alleen de VVD nog voor. Ook hun jongerenafdeling JOVD blijft vasthouden. "Als je ergens voor staat, moet je dwarsliggen", zegt vicevoorzitter Wilbert Frieling in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

De basisbeurs, die sommige partijen terugwillen, is niet betaalbaar, vindt Frieling. Dit was aanvankelijk ook het argument om hem af te schaffen. "Steeds meer mensen gingen studeren en als je dan iedereen een basisbeurs geeft, heeft dat nadelige effecten op de kwaliteit van het onderwijs", aldus de JOVD’er. "We hebben het leenstelsel nodig", vindt hij.

Stress

GroenLinks was vijf jaar geleden één van de voorstanders van het leenstelsel, maar is nu gedraaid. "Het probleem is dat je ziet dat de financiële stress onder de huidige generatie toeneemt", zegt Kamerlid Lisa Westerveld, ooit voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond.

Westerveld: "Jongeren voelen druk om sneller af te studeren. Ze hebben meer moeite om werk te vinden, meer moeite om een huis te kopen." Met name jongeren wiens ouders geen hoog inkomen durven niet te lenen, stelt ze.

Goeie voorwaarden

Frieling vindt dat jongeren niet bang hoeven te zijn. "Je begint pas na drie jaar met aflossen. Je leent zonder rente, gratis en voor niks. Zulke voorwaarden ga je later in je leven niet meer vinden", zegt hij.

Ondanks de gunstige voorwaarden, zorgt de lening echter toch nog voor stress, zegt Westerveld, zo blijkt uit beleidsevaluaties. Daarnaast heeft de huidige generatie jongeren veel minder vermogen dan vorige generaties, blijkt uit onderzoek. "Zo’n lening komt daar ook nog eens bovenop", vindt ze.

GroenLinks kwam onlangs in haar verkiezingsprogramma met het plan om elke jongere op de achttiende verjaardag 10.000 euro te geven. Of dit ten uitvoer wordt gebracht zal na de verkiezingen moeten blijken, maar Frieling ziet er niks in: "Totaal niet haalbaar", vindt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie