Politiek
NOS

Na jaren nieuwe EU-migratiedeal: wat zijn de belangrijkste afspraken?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na jaren nieuwe EU-migratiedeal: wat zijn de belangrijkste afspraken?

De 27 EU-landen hebben gisteravond in Luxemburg een akkoord bereikt over migratie. Dit na jarenlang geruzie over de opvang en verdeling van migranten en vluchtelingen.

EU-ministers bereiken na jaren doorbraak over asiel en migratie

Volgens EU-correspondent Ardy Stemerding is het een bijzondere doorbraak. "Jarenlang heeft er geen enkel schot gezeten in de zaak, kwamen de ministers er nooit onderling uit en nu is er toch een akkoord. De eurocommissaris die er over gaat, noemde het gisteren in ieder geval historisch", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Onze eigen staatssecretaris , Eric van der Burg, was er ook en hij denkt dat die onze instroom daadwerkelijk kan beperken."

Afspraken

"Het gaat om twee dingen. Aan de ene kant de procedure aan de grens en aan de andere kant het verdelen van vluchtelingen", vertelt Stemerding. De grensprocedure moet gaan gelden voor alle asielzoekers die aankomen zonder identiteitspapieren en voor asielzoekers die weinig kans maken op asiel. Als ze bijvoorbeeld uit veilig landen als Marokko komen. "Die mensen worden dan aan de grens vastgezet in speciale centra en krijgen daar een versnelde procedure. Met als idee dat ze niet Europa zijn ingestroomd om daar plekken als Ter Apel bezet te houden."

Het andere voorstel ging over de verdeling van asielzoekers over Europese landen. Daarin staat dat landen mogen kiezen om migranten over te nemen uit 'aankomstlanden' als Italië en Griekenland, of om te betalen per migrant die niet wordt overgenomen. Landen moeten dan 20.000 euro betalen per asielzoeker. Dat bedrag gaat naar de landen waar de meeste migranten aankomen.

Discussie over minderjarigen

Er is veel discussie geweest over het vastzetten van kinderen. "Er is afgesproken dat als er alleenstaande kinderen, die zelf reizen, dat die niet in die grenscentra komen te zitten. Die gaan de normale asielprocedure in. Maar als er gezinnen met kinderen bijzitten, zullen ook die gewoon in die centra vast komen te zitten."

Volgens Stemerding had Duitsland daar veel moeite me. "Die had het überhaupt niet gewild. Daar staat tegenover dat Nederland en Italië hier absoluut wel achter staan. Zij denken dat het echt nodig is zodat je in de rest van de Europese Unie niet te veel druk krijgt."

Uitzetting

"Als het aan de landen ligt komen er ruimere afspraken voor het uitzetten van mensen. Ze hebben nu afgesproken dat er meer landen moeten komen waar ze naar worden uitgezet. Nu zou het zijn dat de asielzoeker echt en band moet hebben met het land, dat je er geboren bent of familie hebt wonen." Die afspraak wordt verruimd. "Dan is het al voldoende als je daar een tijdje verbleven bent, of op doorreis geweest bent. Dat zijn afspraken waar Italië veel uit hoopt te halen. Dat geeft de mogelijkheid om te zeggen: ga terug naar Tunesië, daar heb je zitten wachten op een boot om de oversteek te maken."

Er moet nog wel onderhandeld worden over de plannen in het Europese Parlement. Naar verwachting moet er volgend voorjaar een definitief akkoord komen.

RJN migratie

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie