Politiek
KRO-NCRV

GroenLinks-leider Amsterdam: maak geen punt van Rutte en regeer mee

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks-leider Amsterdam: maak geen punt van Rutte en regeer mee

Als het aan de Amsterdamse wethouder en GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink ligt, gaat zijn partij meeregeren in een nieuw kabinet. In 1 op 1 zegt hij dat zijn partijleider Jesse Klaver in ieder geval aan moet schuiven bij onderhandelingen over een nieuw kabinet.

Video niet beschikbaar

De positie van Mark Rutte moet daarin geen belemmering zijn. Volgens Groot Wassink moet het gaan om veranderingen van de bestuurscultuur en niet om de persoon Rutte. "Ik zou het slecht vinden als we dat gaan terugbrengen tot één persoon. En als je zelf meedoet kun je meer veranderen."

Ook het grote verlies van zijn partij bij de Kamerverkiezingen maakt daarin niet uit. "Het maakt niet uit of je wint of verliest. Een meerderheid is nog altijd een meerderheid."

Participatiewet

De wethouder heeft ook al een oproep aan een nieuw kabinet: pas de participatiewet aan. "Maak de wet eenvoudiger en geef meer armslag aan gemeenten." In de wet worden niet alleen de uitkeringen geregeld, deze zou ook zo ingericht moeten zijn dat gemeenten mensen aan een baan kunnen helpen.

Maar volgens Groot Wassink gebeurt dat op dit moment niet. "Het is een gedrocht. Er is een kerstboom opgetuigd waar je niets meer doorheen ziet."

Drie problemen

Er zijn volgens hem drie problemen, allereerst: de wet gaat uit van wantrouwen. "Er is geen gedachte dat je mensen met een stok moet bewegen. Er is een verhuisplicht en een verplichte tegenprestatie en je bent strafbaar als je informatie niet doorgeeft." Ook moet de wet simpeler: "Soms heb je als bijstandsgerechtigde te maken met acht verschillende definities van vermogen."

En er is te weinig geld: "95 procent gaat naar uitkeringen. Een heel klein bedrag is voor bemiddeling naar werk. Terwijl de kern van de wet is om mensen naar de arbeidsmarkt te brengen. Er moet minstens 500 miljoen euro bij, misschien wel meer."

Ondertussen probeert Groot Wassink in Amsterdam zo goed mogelijk binnen de wet maatwerk te leveren. "Als je er creatief naar kijkt, is er ruimte voor sociale keuzes. Wij gaan bijvoorbeeld de verplichte tegenprestatie die geleverd moet niet dwingend opleggen." Ook gaat de stad soepel om met giften. "Officieel moeten die altijd gemeld worden, maar wij hebben gezegd we maken een giftendrempel van 1.200 euro per jaar. En als je daarboven komt moet je het melden en bekijken wij of we het toestaan."

Een soort discretionaire bevoegdheid van de gemeente zou volgens de wethouder moeten worden meegenomen in de aanpassing van de wet. "Frauderegelingen zijn veel te strikt. Een gemeente moet dat zelf kunnen beoordelen."

Staatssecretaris

Mochten een kabinetsdeelname van GroenLinks en een verandering in de participatiewet samenkomen, dan ziet Rutger Groot Wassink geen rol voor zichzelf.

Op de vraag of hij beschikbaar zou zijn als staatssecretaris van Sociale Zaken antwoordt hij stellig: "Ik ben nog lang niet klaar hier in Amsterdam, er is genoeg te doen." Vorige week werd hij aangedragen door de partij om opnieuw lijsttrekker te zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad. "Jesse mag altijd bellen, maar ik ga geen 'ja' zeggen."

GroenLinks-leider Amsterdam: 'Maak geen punt van Rutte en regeer mee'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie