Minderheidskabinet: 'Cruciaal is dat de verhoudingen niet verzuurd zijn'
- Nieuws
- Minderheidskabinet: 'Cruciaal is dat de verhoudingen niet verzuurd zijn'
Ruim vier en een halve maand na de verkiezingen is het formatiecircus weer terug bij af. De term 'minderheidskabinet' zingt rond in Den Haag als de enig overgebleven optie. In Spraakmakers bespreken we drie varianten van dit minderheidskabinet én een vierde optie.
Video niet beschikbaar
Drie soorten minderheidskabinet
Is een minderheidskabinet beter dan geen kabinet? Of zou een nieuwe informateur tóch moeten proberen om de partijen voor een meerderheid weer aan tafel te krijgen? Volgens politicoloog Tom van der Meer van de Universiteit van Amsterdam zijn er grofweg drie soorten minderheidskabinetten te bedenken.
"De eerste optie is dat twee of drie partijen een regering vormen en hopen op steun", zegt de hoogleraar. Dat is een erg onstabiele optie, legt hij uit. "Dat is bidden om problemen. In 1939 viel zo’n soort minderheidskabinet onder leiding van Co Colijn al binnen een paar dagen."
Een alternatieve variant daarop is een minderheidscoalitie waarvan sommige partijen bereid zijn om het te proberen. "Maar als je geen afspraken maakt, dan wordt dat heel instabiel."
Rutte II
Tot slot is er een minderheidskabinet te vormen waarvan met een aantal gedoogpartners heldere afspraken voor de lange termijn worden gemaakt. "Dit is eigenlijk hoe Rutte II heeft gefunctioneerd", zegt Van der Meer. "Rutte II had geen meerderheid in de Eerste Kamer. Dat was eigenlijk een minderheidskabinet wat heel stabiel was. Het is tevens het langstzittende kabinet. Na twee jaar werd ook wel gezegd dat ze uitgeregeerd waren; alle plannen waren al door de Eerste en Tweede Kamer gegaan."
Verzuurde verhoudingen
Volgens Van der Meer geldt voor al deze minderheidsvarianten, dat het cruciaal is dat de verhoudingen tussen de coalitie- en gedoogpartners niet verzuurd zijn. "En daar kun je je nu al wel erge zorgen om maken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Zes partijen
Volgens politiek commentator Kees Boonman is er ook een plan b. "Ik hoorde dat Alexander Pechtold ook zeggen tussen de regels door bij Jinek: een kabinet met zes partijen. Dan heeft iedereen iets en niemand alles."
Boonman sluit niet uit dat D66 daar toch nog over begint bij informateur Hamer. "Als je ook al praat over gedoogsteun." Bij deze variant zou er volgens Boonman een summier regeerakkoord moeten komen dat weinig gespecialiseerd is.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!