Politiek
BNNVARA

Portemonnee of principes: Gaan we weer terug naar Russisch gas?

foto: unsplashfoto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Portemonnee of principes: Gaan we weer terug naar Russisch gas?

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn we in Europa, met horten en stoten, steeds minder afhankelijk van Russisch gas. Maar nu er voorzichtig over vredesonderhandelingen wordt gesproken, klinkt er ook voorzichtig de suggestie dat we misschien wel weer Russisch gas kunnen gaan gebruiken. Dit zou helpen om de hoge energiekosten te verlagen. René Peters, energie-expert bij TNO, en Thijs Reuten, Europarlementariër voor GroenLinks-PvdA, leggen in De Nieuws BV uit waarom dit toch wat complexer ligt.

Video niet beschikbaar

Hoewel we minder Russisch gas gebruiken, is het niet helemaal verdwenen uit Europa. "Het is nog zo’n 10% van het gas dat we gebruiken", legt René Peters uit. De rest van het gas komt nu voornamelijk uit Amerika, maar dat is duurder, omdat het niet via pijpleidingen naar Nederland komt. Logistiek gezien brengt dit meer uitdagingen – en daarmee kosten – met zich mee. "De gasprijzen zijn nu twee keer zo hoog als voor de oorlog", zegt Peters.

Signaal

Toch is er volgens Thijs Reuten meer nuance: "Het is een misverstand dat Russisch gas een goedkope oplossing is." Volgens hem zorgt het teruggaan naar Russisch gas ervoor dat we afhankelijk blijven van een autocratisch regime, wat ons kwetsbaar maakt. "Dat heeft ook een prijs." Het te snel teruggaan naar het Russische gas zendt wat hem betreft een signaal uit: "We moeten stoppen met het sponsoren van het Russische oorlogseconomie." Hij is dan ook verbaasd dat sommige landen meer geld uitgeven aan Russisch gas dan aan steun voor Oekraïne.

Maar volgens Peters is het niet zo simpel: "We maken ons nu ook snel afhankelijk van Amerika voor vloeibaar gas. De laatste tijd zien we dat Amerika misschien ook niet de beste partner is voor de toekomst", waarmee hij verwijst naar de zorgwekkende uitspraken van Donald Trump. Peters pleit ervoor om gasimporten te spreiden en niet van één land afhankelijk te worden.

Daarnaast legt Peters uit dat de 'keuze' om wel of niet Russisch gas te gebruiken, ook wat haken en ogen heeft. Op dit moment is het deel van de sancties die Europa heeft opgelegd, maar mochten die worden opgeheven zijn het de energiebedrijven die daar ook een rol in hebben: "De gasinkopen in Europa worden niet door de landen zelf gedaan, maar door energiebedrijven. Die zijn vooral op zoek naar goedkoop gas om de prijzen voor hun klanten te verlagen", legt hij uit. De situatie van nu heeft dan ook niet alleen effect op de burgers, maar heeft ook grote gevolgen voor de industrie en de economie.

Duurzaamheid

Hoewel onze economie lijdt onder sancties, geldt dat natuurlijk nog meer voor Rusland. "Rusland is veel zwakker dan we denken", zegt Reuten. Volgens hem is de Russische economie niet eindeloos, en kunnen we deze tijd nemen om alternatieven te zoeken. Hij benadrukt dat het in de toekomst sowieso de bedoeling is om af te stappen van fossiele brandstoffen. Daarnaast vindt hij dat de regering, in de tussentijd, de burgers moet steunen om de prijzen te kunnen blijven betalen.

Hoewel er al druk wordt gespeculeerd, zullen de huidige sancties pas worden opgeheven als zo’n vredesakkoord daadwerkelijk is bereikt. Daarnaast gaat de verduurzaming door. "We zitten nu op 50% duurzame elektriciteit. (…) Rond 2030 zouden we ons elektriciteitssysteem volledig vergroend kunnen hebben", zegt René Peters. Dat is een stap in de groene richting, al duurt het nog wel even voordat de hele industrie dan ook verduurzaamd is.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie